16 september, 2013

Tack gode Gud!

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2013-09-16] Tack gode Gud. Äntligen är det över. Sveriges mest bortglömda val. Och förmodligen också Sveriges mest odemokratiska val. Kyrkovalet blev ingen kioskvältare den här gången heller.

Utav de drygt 5 miljoner som var röstberättigade i kyrkovalet valde endast knappt 13 procent att utnyttja sin rättighet. Det betyder i rena siffror att endast 650.000 personer stod där vid valurnorna. Eller ungefär lika få människor som tittar på ett avsnitt av TV3-programmet ”Svenska Hollywoodfruar”.

Det är tveksamt om ett val med så pass lågt deltagande kan kategoriseras som demokratiskt. Till och med den mest förhärdade banarepublikan torde rodna lätt om kinderna vid dessa siffror. Är detta ett problem? Självfallet, dessutom på flera plan. För Svenska Kyrkan som medlemsorganisation är det åter igen ett enormt misslyckande att man inte lyckats engagera sina medlemmar. Men det låga valdeltagandet är också en konsekvens av att många av dagens medlemmar blev kollektivanslutna till kyrkan i och med att den skiljdes från staten och öppnade eget. De flesta av kyrkans medlemmar har inte själva gjort ett aktivt val att gå med. Till skillnad  från dig och mig när vi går med i konstföreningen, golfklubben eller någon miljöorganisation. Vi gör det utifrån våra intressen och vårt engagemang.

Men det är också ett misslyckande eftersom vi i media fullständigt har bombarderats med uppslag efter uppslag, inslag efter inslag, där tidningar, radio och tv har givit kyrkovalet mängder av medieutrymme och ändå ett så skralt resultat. Viktigare nyheter, problem och utmaningar har fått stå tillbaka i rapportering till förmån för något som framstår som en inre angelägenhet i en klubb som sysslar med tro och där just bristen på tro på den egna förningen är problemet.

Den enda trösten i detta elände är väl möjligen den att procenten blir inte lika mycket värd i numerär. När vi läser om SD’s rekordval så blir ändå 5,95% av 650.000 aldrig mera än 38.675 och det betyder att mer än 611.000 valde något annat. Alltid något.

Jag då, röstade jag? Jag är inte ens medlem. Jag var medlem. Kollektivansluten. Nu är jag medlem i Boxholms Riksteaterförening. Ett val jag gjort själv.