7 mars, 2016

Snö ute och snömos är inne

Av JanneHbom

snomos_100x450

Läser verkligen inte vädergudarna kalendern? Mars månad och landskapet är klätt i den vitaste av skrudar, förvisso kramvänlig men kall och som det känns otidsenlig. Snödroppar och inte snö är det som efterfrågas. Möjligtvis snödropp då som något av en kompromiss. Men vinter, vik hädan. För mig är dagens snö ute bara tröttsam, snö ut är verkligen ute. Snömos däremot verkar mer inne än vanligt.

Aldrig har väl så många kämpat för en pallplats på snömos-toppen, men trots det var det länge sedan någon tronade i ensamt majestät på förstaplatsen som nu. Vi säger grattis till Folkhälsominister Gabriel Wikström (s). Länge har han nosat på det översta trappsteget men med de senaste utspelen där lagstiftningar och regleringar ska ändra folks osunda beteenden ner på detaljnivå; ”Regeringen har satt upp som mål de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas under en generation” är han plötsligt där. Med det tar han inte bara kål på allas vår personliga integritet utan även klivet upp på guld-platsen. Snömos, sa Bill. Precis, mos av snö, sa Bull.

Men kanske borde förstaplatsen sitta som gjuten för landets Framtidsminister, Kristina Persson. Ni vet hon som levt ett antal tidigare liv, men aldrig i framtiden. När hon snömosar ”Mitt arbete går ut på att verka för en långsiktig idéutveckling inom Regeringskansliet.” vill jag ändå inte tro att hon menade att statsminister Löfvén skulle lösa Palme-mordet. Nu gjorde han ju det, enligt egen utsago. Men det är inte okey (för att använda ett populärt uttryck) att vi har en minister som ska jobba med framtiden samtidigt som hon hävdar att  hon slogs ihjäl på 1300-talet, levde som torparhustru i Finland på 1800-talet och har haft ”beröring” med Raoul Wallenberg. Snömos!

Bronsplatsen då? Den innehas sedan 100 dagar av skolministern. Mannen som uppfann det moderna snömoset. På drygt tre månader skulle han ordna till den svenska skolan, istället byggde han murar runt vårt land. ”Jag tycker att delar av det här är skit” sa han. Jag är benägen att hålla med Skit och dessutom snömos.