6 mars, 2016

Bilbranschen lobbar mot snabbtåg – på Facebook

Av JanneHbom

fakta_tag_1000x450

”Fakta om Höghastighetstågsprojektet – Hur effektivt och lönsamt är egentligen höghastighetstågsprojektet? Här diskuterar vi detta ur ett forskningsperspektiv.” Precis så står det som beskrivning för en ny grupp som bildats på Facebook. Spännande och intressant, tänkte jag och gick med. Men vilket svammel. En sida fylld med tyckande från framförallt politiker och före detta politiker. Undrar om man med forskare menar finansminister Andersson, eller för detta-politikern Göran Persson eller kanske rent av lokalpolitikern för Miljöpartiet i Partille. För det kan väl ändå inte vara så att man anser att statsminister Stefans Löfvéns som citeras med ”Obegripligt” på något sätt är baserat på resultat från forskningen? Vad är det här för snömos-sida egentligen?

Svaret är enkelt, det är alltså bilbranschens medlemsorganisationer som står bakom den här Facebook-sidan. Fakta om… låter ju som en till synes neutral ingång för diskussion om framtidens kommunikationslösningar. Men efter att ha rullat igenom ”sidan” är det bara ytterligare en ensidig kanal från en lobbyorganisation som försöker se om sitt eget hus. Synd att inte detta framgår tydligare. Ännu mer synd att man inte svarar på frågor från besökare som just undrar vem som står bakom.

Men mest synd är att det som skulle kunna leda till ett av Sveriges största infrastrukturprojekt i modern tid försöker skjutas i sank redan i startblocken av en lobbyorganisation som ensidigt torgför åsikter som passar de egna medlemsorganisationerna och väljer bort en reell diskussionen utifrån fakta och forskning.