28 april, 2015

Smartare än andra

Av JanneHbom

olasta_1000x450

Äntligen! Jag ska villigt erkänna att jag har skämts. Att jag tänkt och sagt till mig själv: ”Du borde vara mera strukturerad. Herre’nån, du har ju din grunduppfostran från självaste IBM-världen – den del av IT-branschen där alla är lika välklädda och välstrukna som mormoner.” Och visst är det så, slips och CDP borde ju vara inympat i mig sedan lång tid tillbaka. Slipsen – absolut. Den finns där. Men själva CDP’n fick nog aldrig egentligen något fäste.

Jag borde nog vara mer strukturerad. Dock är och förblir mina skrivbord, både de virtuella och de verkliga belamrande. Men jag har förlikat mig med detta.

Däremot har skammen lyst över mig de gånger när antalet olästa mejl i inkorgen kommit på tal. Kontrollerade kollegor har berättat hur de nästan som en dygd alltid strävar efter att hålla nere antalet olästa meddelanden till, i bästa fall ett fåtal och i det värsta ett tiotal. När jag nickat medhållande och samtidigt försökt byta samtalsämne har det alltid varit någon som nyligen sett och förfasats över räkneverket i min inkorg och som med ett snett leende vänt sig till mig med frågan:
”Du då, vad har du för strategi?” Och utan att invänta ett svar konstaterat att just i min korg är det minst en tresiffrig mängd (eller hur?) mejl som väntar på hantering. Jag har skrattat den plågades skratt och lovat bot och bättring.

Men idag skäms jag inte längre. Idag lånar jag av Gert Fylking och utbrister: ”Äntligen!” – Idag ett paradigmskifte. Idag går vi från skampåle till glorifierad tron. För idag tar psykologen Ron Friedman bladet från munnen och menar att en full inkorg kan: ” …betyda att du inser att bevakning och organisering av din epost inte hjälper dig framåt. Och det är ett tecken på intelligens.”

Det är allt jag behöver veta. Här krävs upprättelse. Det är bara för er fåtalare och tiotalare att böja nacke för den som sett ljuset. Och det rejält – just nu 4,284 olästa mejl i inkorgen. Jag tar från och med nu allra ödmjukast emot era ursäkter – Skicka ett mejl vettja.