7 januari, 2019

Riddaren och jungfrun

Av JanneHbom

Den 7 januari 1925 öppnade Thielska galleriet. Året innan hade Ernest Thiel tvingats sälja både huset, dess inventarier och sin konstsamling till svenska staten. Ernest Thiel som var östgöte och bankir hade en fäbless för svenskt måleri från tiden omkring 1900. Thielska Galleriet är idag ett av Sveriges förnämsta konstmuseer och är vackert beläget i en muromgärdad park ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm.

För 35 år sedan jobbade jag som busschaufför i Stockholm och hade i stort sett fast styrning på linje 69 som då gick från Karlaplan ut till Blockhusudden. Jag pratade hela tiden under resan och berättade om än det ena, än det andra som vi passerade på väg ut till ändhållplatsen ute på Blockhusudden, inte minst om de thielska samlingarna. Jag vet att det var uppskattat och jag hade ofta fullt i bussen av företrädelsevis äldre östermalmspar som tog bussen som en utflyktstur.

En av nykomlingarna på Thielska är ”Riddaren och jungfrun” av Richard Bergh från 1897. En mansstor olja på duk. Den målades i Berghs ateljé i Varberg. Där han tillsammans med konstnärerna Karl Nordström och Nils Kreuger hade slagit ned sina bopålar och bildat ”Varbergsskolan”. Modeller till deras konstverk var oftast lokala förmågor och det sägs att för riddaren var det en järnvägare från Varberg som stod modell. Det finns förvisso andra som hävdar att det är självaste Verner von Heidenstam som står där men det tvivlar jag starkt på. Bilden är fylld av symbolik och tavlan är på ett sätt både väldigt olik och lik Berghs kanske mest kända verk ”Nordisk sommarkväll”.

Jag har själv aldrig sett ”Riddaren och jungfrun” i original med den hänger på Theilska galleriet sedan 2009 så det blir till att släpa sig dit vid tillfälle. En skiss, från 1894, av till målningen finns dessutom på Nationalmuseum. En sista reflektion kan vara – att riddaren inte finns längre är möjligen ingen sorg –  Men om ridderligheten är på utdöende då kanske vi ska tänka ett varv till?

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta