6 januari, 2019

Dorés bibel

Av JanneHbom

För mig finns det två tydliga och lustfyllda associationer till konstnären Gustave Doré. Den ena från vuxen ålder och den andra från då jag bara var en liten grabb. Den ena direkt och den andra mer indirekt.

Gustave Doré föddes den 6 januari 1832 i Strasbourg och gjorde sig ett rykte som samtidens främste illustratör inte minst i till arbeten av sådana framträdande författare som Lord Byron och Honoré de Balzac. Men det är genom sina bibelillustrationer som han nådde de stora massorna. Dorés bibel, fylld med hundratals av hans illustrationer i trägravyr utkom 1865 och blev något av en kioskvältare.

”Dorés bibel” är också titeln på en roman av Torgny Lindgren. Den utgör den tredje delen i en triptyk som också består av de ljuvliga böckerna ”Hummelhonung” och ”Pölsan”. Alla tre, var för sig, stora läsupplevelser. ”Dorés bibel” börjar ”Här börjar jag säga min berättelse om Gustave Dorés Bibel. Jag säger den i en inspelningsapparat av märket SONY MZN sjuhundratio. När den blir bok ska den prydas med de vackraste kartuscher och illuminationer.” Berättarjaget är ordblind och väljer att säga sin berättelse istället för att skriva ned den. Sedan början han berätta och han älskar att berätta. Lusten till att berätta kommer just från den bibel som illustrerades av den franske konstnären Gustave Doré och som fanns i berättarens barndomshem.

Och precis så, fast ändå inte, var det hemma hos mig som grabb. Vi hade också en rikligt illustrerad bibel. Stor och tung. Och jag och min mormor kunde tillbringa timmar framför den uppslagna boken och medan jag lät blicken försvinna in i en av de många illustrationerna klädde min mormor bilden med berättelsen om Moses kamp eller om mörkret hos Daniel i lejongropen eller bakgrunden till varför Lazaros egentligen dog. Och min mormor var en mycket god berättare. Hon trollband med sina historier. Men, den som stod för illustrationerna i det praktverk vi hade var inte Doré utan självaste Rembrandt. Men idag är det Dorés födelsedag.

Gustave Dorés trägravyr över David och Goliat får tjäna som exempel på hans skicklighet men lika mycket som ett exempel på den action, skräck och brutalitet som det fanns i berättandet där i pojkrummet tillsammans med mormor.

Ett exemplar av Dorés bibel i större format behöver inte kosta med än 500 kronor. Lindgrens bok köper du för några tjugor på bokbörsen.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta