26 april, 2017

Radioaktiv

Av JanneHbom

Larmet går! Kärnkraftverket i Forsmark läcker radioaktivt material. Panik! Döden är här! Och det var den. Svampen i våra tassemarker i Roslagen blev oätlig liksom bären. Och värre skulle det bli. Ett mörkt radioaktivt moln drar vidare över Sverige. Stora delar av rennäringen drabbas.

Men det var inte i Forsmark det hände den här gången utan 150 mil bort på andra sidan Östersjön i Ukraina. I Tjernobyl.  Dumdristiga försök av galna tekniker leder till att kylvattnet i Tjernobyls kärnkraftsreaktor 4 förångas och en ångexplosion förstör själva reaktortanken och sätter eld på grafiten. Och katastrofen är ett faktum. En brand som skickar radioaktiva partiklar 1.700 meter högt upp i luften och döden förs vidare med vinden. Vi skriver dödens datum till den 26 april 1986.

För två år sedan gjorde jag en podcast där jag försökt återskapa ett fragment av historien med hjälp av fakta, röster, subjektivitet och inte minst med texter av Nobelpristagare i litteratur 2015 Svetlana Aleksijevitj ur hennes mästerverk ”Bön för Tjernobyl”.

Du kan lyssna på den podden här»