7 april, 2018

Öppet brev till Konungen med anledning av snille och smak

Av JanneHbom

Hej Kungen

Har du tid en stund? Utan att ha full koll har jag ändå en idé som du som högste beskyddare kanske kan överväga. För det är just det här med ”snille och smak”. I skrivande stund (de kanske kommer fler) är det ju fem ledamöter bland de aderton som inte deltar i arbetet. Som du vet är det:
Kerstin Ekman på stol 15
Lotta Lotass på stol 1
Klas Östergren på stol 11
Kjell Espmark på stol 16
Peter Englund på stol 10

Det betyder, lite avrundat, att 30 procent av akademien i egentlig mening inte existerar. Absolut bekymmersamt. Det är dessutom resultatet av en långvarig söndring inifrån om jag förstått det hela rätt. Det känns inte alls snillrikt och ger mer avsmak än smak. Men, är det kört? Kommer det att följas av flera avhoppare? Ja, säkert kommer ytterligare någon eller några till att hoppa av. Men kört är det aldrig.

Jag ber om ursäkt. Det blev lite långrandigt, men nu till min idé:
Varför inte bygga nytt utifrån de fem ledamöter som uppvisat både ryggrad och civilkurage. Svenska Akademien (r) skulle den kunna heta och jag är säker på att Kerstin och Lotta, Kjell och Peter och inte minst hedersmannen Klas Östergren skulle innebära den nystart, men ändå förankrad i traditionen, som SA skulle behöva. Dessutom är ju Klas djurgårdare, så kvalitén i den mannen är grundbultad.

Hör av dig om du vill ha lite mer info om mina tankar. Jag har en PowerPoint och några Excel-ark där jag utvecklat mina tankar lite till.

Mvh/
Undersåte Holmbom
Ps Jag kan också tänka mig Sara Danius som en bubblare till det nya Ds