4 februari, 2014

När får osten en bruksanvisning?

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-02-04] Jag vet, jag borde låta det vara. Jag förstår att det är ett försök till att förklara. Att lägga till rätta och att informera. Men jag kan helt enkelt inte låta bli. Det är för inbjudande. För att använda en fotbollsmetafor: Bollen ligger där två meter framför öppet mål. Även med den värsta av tåfjuttar kommer bollen att landa i nät. Potatisen i potatisrondellen har blivit med bruksanvisning.

Allt går att läsa i en helsidesartikel i dagens Östgöta Correspondenten. Den enorma potatisen, som förövrigt enligt utsago föreställer en King Edward – en av de mest genmanipulerade potatissorterna, väcker känslor. Nu har Näringslivskontoret i Mjölby kommun i ett försökt till att upplysa allmänheten i allmänhet och företagarna i området i synnerhet tagit fram en informationsbroschyr, en bruksanvisning, så att alla de i sin tur kan informera och propagera för pluggen för en ännu mer undrande allmänhet.

I anslutning till den mastiga artikeln i Corren tillfrågas också ett antal näringsidkare i området om deras relation till kartoffel och trycksak. Endast en är odelat positiv. Inte helt förvånande är det den som på daglig basis friterar säkerligen tonvis med potatis. Bit inte den potatis som föder en, heter ju det gamla ordspråket, typ.

Detta ovanstående initiativ från Mjölby kommun gör att jag måste ställa mig den oerhört viktiga frågan – När får osten en bruksanvisning? Här i kommunen söder om Degdala. I Boxholm, kulturens vagga har vi länge, långt längre än Mjölby stoltserat med ett gigantiskt livsmedel mitt i trafiken. Få är väl de som passerat Boxholm som inte lagt märke till det enorma exemplar av Boxholms gräddost som längs riksväg 32 ligger mer mitt i samhället än den gamla brukskyrkan av slaggsten från 1898. Här har den runda osten tornat upp sig år efter år utan att ett minsta vitten till bruksanvisning uppvisats. Oförklarligt. Likt i ett töcken famlar vi företagare oss oinformerat frågande fram.

Nu kräver vi ett bättre näringslivsklimat även i Boxholm. Visa handlingskraft. Börja med det viktigaste först. Ostens bruksanvisning. Avhyvlingen är härmed levererad.