1 mars, 2014

Lider du av räckviddsångest?

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-01] (1 av 100) Tillhör du dem som lider av räckviddsångest? Lugn, du är inte ensam du delar detta tillstånd med tiotusentals människor världen över. Eller tillhör du istället dem som ännu inte är tillräckligt medvetna om begreppet för att ens ställa en första självdiagnos? Då är det dags nu.Det här kan drabba vem som helst och nästan när som helst. Och en räckviddsångestattack är säkert inget att bara vifta bort.

Räckviddsångest som på engelska benämns ”Range Anxiety”, är nämligen den främsta faktorn till motoristens avoga inställning till att välja den miljövänliga elbilen till sin nästa bil. Skräcken över att elen helt enkelt ska ta slut mitt under färd och då säkert på de mest olämpliga och farliga platser; på Essingeleden i rusningstrafik, i Pyrenéerna på väg från Andorra till Spanien eller i Norrköpings mörka hamnkvarter, skapar och göder räckviddsångesten.

Egentligen är det inte konstigt att räckviddsångesten finns. Att kunna lita på sitt fordons driftssäkerhet är en mycket viktig komponent i valet oavsett drivmedelslösning. Att veta att jag kommer med största sannolikhet att komma fram dit jag ska och i tid skapar trygghet och det är den vi betalar för. Det är klart, när laddningslampan börjar lysa på instrumentpanelen är det inte bara som när bensinmätaren blinkar att svänga in på macken och fylla på. Då måste man istället leta upp en laddningsstolpe och ladda på under några timmars ofrivillig pausande.

Finns det då ingen lösning på Räckviddsångesten. Det finns det säkert. Ett relativt tveksam lösning är väl att börja medicinera med ångestdämpande medicin. En farmaceutisk strategi som har stor spridning inom andra ångestframkallande områden. En annan lösning är att vid varje elbilsleverans också skicka med en enormt lång skarvsladd så att elbilsfärden kan konverteras från ”unplugged” till ”plugged” när behovet uppstår. Förmodligen är det inte heller en framkomlig väg. Flera trafikolyckor skulle nog uppstå orsakade av en helt ny typ av sladd och bilister skulle hamna i sladdhärvor som knappast skulle gå att reda upp.

Målgruppen för den miljövänliga elbilen måste helt enkelt bestå av människor som redan idag uppvisar total immunitet mot räckviddsångest. Finns de? Absolut, i allra högsta grad, de finns runt omkring oss och är vanligare än man tror. De uppvisar världshav av tålamod, bär ytterligare en ocean av lugn inom sig och finner sig i vilka typer av avbrott som helt under en resa från A till B. De gillar helt enkelt läget i alla typer av stressade situationer som skulle få en räckviddsångestbärare att börja hyperventilera, kallsvettas och rent av skrika i äkta agoni. 

Målgruppen för den miljövänliga elbilen är med andra ord – tågresenären – denna tappra människa som i ur och skur, i moll och dur, varje dag kliver ombord på transportsystemets största osäkerhetslotteri. Du vet aldrig när du kommer fram, om du kommer fram, var du kommer fram och hur du kommer fram. För den med räckviddsångest en mardröm. För tågresenären – vardag. Tydligare målgrupp än så kan ingen produkt få.

#blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen