2 mars, 2014

Förr kunde man alltid prata om vädret

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-02] (2 av 100) Att konversera är absolut en konstart. Okrönta världsmästare torde vara britterna. De samtalar gärna med både kända och okända på både möjliga och omöjliga platser. Det är kanske därför jag tycker att pubbesök på valfri brittisk ö är extra njutningsfulla. Men det ligger mångårig träning bakom deras mästerskapstitlar. Från tidig ålder i skolan har de konversation på schemat. Och som alltid, träning ger färdighet.

Det är många gånger lite värre bland oss svenskar. Det normala är, om man blir tilltalad av en vilt främmande individ i kön till biljettluckan eller på bussen eller i tågkupén, att ryggmärgsmässigt först tänka att man har med en galen, alkoholpåverkad eller på annat sätt farlig människa att göra. Tyvärr är det sällan så eller snarare tack och lov är det sällan så. Många av oss har också utvecklat en teknik som gör att vi snabbt lyckas få konversatören att upphöra med sina försök till verbal kontakt genom att dyka ner i en kvällstidning eller svara så kort och avspisande som vår uppfostran tillåter eller helt sonika genom vårt kroppsspråket sätta ossi en tydligt avvisande posé.

Men det finns knep för att bryta isen. Att få den mest ovillige samtalspartner att mjukna och faktiskt ge sig hän i en diskussion där ingen av oss riskerar något. Ett universaltrick som fungerat i alla tider. Vädret. Vi kan alltid prat om vädret. Eller rättare sagt det fanns ett knep att bryta isen och det var vädret.

Idag är väder och klimat ett laddat ämne och ingen människa med minsta uns av självbevarelsedrift ger sig lättvindigt in i detta ämne. Vädret har blivit en krutdurk som är på väg att dela nationer och som sådan göra den sig inte besvär som ett ämne man kallpratar om.

Idag åker bland annat fd meteorologer land och rike runt och skrämmer oss med väder och klimat. Hur jag än agerar, vad jag än gör i min vardag så bidrar jag sakta till att allt väder och allt klimat bara blir värre och värre och värre. Politiker och hela politiska partier strör ytterligare (i och för sig oftast KRAV-odlat) salt  i  såren och säger att vi måste sluta genast med vad det nu är vi håller på med och genast betyder egentligen att vi skulle ha slutat redan för femtio år sedan. Annars blir vädret och klimatet förstört, vilket det redan förresten är. Till och med gamla vice presidenter har blivit visa och sjunger samma visa om att allt väder och klimat kommer att gå åt pipsvängen och det har det dessutom redan gjort.

Väder och klimat har helt enkelt  blivit big business och inget du och jag kan konversera om för att bryta isen. Dessutom det här med att bryta isen… du vet väl att polarisarna smälter – så håll tyst!

#blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen