2 maj, 2019

Lars lärlingar lär oss

Av JanneHbom

I går kväll somnade jag med ett leende på läpparna. Det var i och för sig rätt länge sedan jag somnade gråtande, men ändå.

Skälet till smilet stavas Lars Lerin – eller rättare sagt alla de som möjliggjort teve-serierna ”Lars Lerins lärlingar…”. Och då menar jag ALLA, deltagarna givetvis men också hela tv-teamet – alla bakom kamerorna som lyckats med att skildra och lyfta fram allt det vackra, allt det goda men som också på ett tonsäkert sätt också visat på alla de utmaningar som människor står inför, oavsett om diagnosen är bokstäver, eller syndrom, eller som hos många av oss andra bara helt enkelt uttalas ”normal”.

Tro mig, den här gången vet jag verkligen vad jag talar om. Jag har som förälder den stora förmånen att fått vara med och se hur ett liten tösa, född med tillräckligt med utmaningar så det räcker och blir över flera gången om, lyckats med konststycket att växa upp till en fantastisk kvinna. Visst, det är varje förälders rätt att skryta och var stolta över sina barn. Och det är ju jag också. Sa jag att jag har världens bästa döttrar? Men faktum är att min yngsta är dessutom en av mina stora idoler och förebilder. Hon besitter en kognitiv förmåga som är av världsklass och jag så stolt över att jag får hänga med henne.  

Jag har också under de senaste fem åren i BOXTEATERN fått arbeta tillsammans med ett antal människor vars gemensamma nämnare är LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – men som givetvis är lika olika som du och jag är. Det är och har varit en ynnest att få se hur människor som ibland kanske har räknats bort faktiskt har större livsinsikt och äger en förmåga till empati som många av oss andra skulle behöva träna dagligen med för att uppnå. Det behövs bara att man blir sedd, att man blir hörd. Därför blir det så fint när teve-teamet och Lars Lerin lyckas just med detta att visa på hur lärlingarna är precis som oss, bara lite bättre 😊

Kram/Janne

(fotot av Lars har jag lånat av svt)