17 oktober, 2015

Kravmaskinen

Av JanneHbom

mermycketmer_1000x450

LÖRDAG – Ryggen höll mig vaken i natt. Tillhör ju nattsnurrarna och med en ond rygg väcks man naturligtvis vid varje rotation. Smärta är sannerligen en effektiv väckarklocka.

Hörde Winnerbäck på Skavlan igår. Såg honom i och för sig också. Har nog aldrig riktigt lyssnat in honom tidigare men den nya låten ”Köpt en bil” var blytungt bra. Nästan Lundell-klass.

Grannhuset är till salu, igen. Men den här gången verkar det bli affär. Budgivning pågår. Snart är utgångspriset dubblerat. Nya grannar snart kanske. Annars har vi bra, mycket bra grannar här i Linnefors. Men med ytterligare en granne är vi kanske tillräckligt många för att börja ställa krav. Krav på skola här, krav på affär, bibliotek och inte minst ålderdomshem. Tiden går ju fort. Och 20-minuterstrafik på kollektivtrafiken. Och vägtullar. Och bullerplank. Och ännu fler krav. Näe i Linnefors har vi inga krav. Vi jobbar inte på det sättet.

Människan som kravmaskin – en bra titel på en bok som skulle kunna spegla vår samtid. I en tid där vilja har bytts ut mot vill ha.

Och för egen del skulle jag just nu bara vilja att det ryggonda gav med sig lite. Alltså inget krav, bara en önskan.