18 september, 2016

Kära Coop, vi måste prata

Av JanneHbom

coop_flaskfile_1000x450

Dagens ord är förtroende. Du har säkert sett Coops tevereklam ”Kära köttbit, vi måste prata” där pekpinnarna rent av konverterats till piskor för att utdela spöstraff till alla som äter för mycket kött. Just den filmen är starten för matvarujättens höstkampanj. En kampanj som går ut på att skuldbelägga köttätarna och få samma grupp att inse att om de bara drar ner på frossandet av kötträtter kommer kanske världen kunna räddas. Det är väl egentligen ingenting konstigt med det. Världen är full av tappra riddare som vill rädda vårt klot. En del med smarta lösningar och nytänk, andra mera med klassisk skuldbeläggning och stigmatisering. Och det är väl på ett sätt okey. Så länge avsändaren besitter någon form av förtroendekapital. Det är här det det inte fungerar för Coop.

De må vara både briljanta och välbetalda med kreativa idéer på Forsman & Bondefors, byrån som fått Coops uppdrag att skrämma oss till äta mera vegetariska alternativ. Kära Forsman & Bondefors, vi måste prata, ni borde kanske åtminstone en enda gång besökt en Coop-affär innan de satte igång arbetet. Då hade de blivit varse att det Coop som de i sin reklam vill framställa som ett moraliskt föredöme egentligen bara är bara helt vanliga nasare som gör allt för att kränga på oss konsumenter DANSK FLÄSKFILÉ. Till extra lågt pris dessutom. DANSK FLÄSKFILÉ som har blivit själva sinnebilden inte bra för urusel djurhållning utan också dåligt, antibiotikastint kött.

Det är i ljuset av detta som Coops anti-köttätarreklam fallerar. Att skriva oss konsumenter på näsan när man först av allt borde städa i eget bo. Allt framstår bara som ett cyniskt försök till marknadspositionering utan någon som helst koppling till den egna verkligheten eller sina egna handlingar. Kära Coop, vi måste prata, förtroendet för er i dessa frågor finns helt enkelt inte.

Här är filmen (om du inte sett den)