13 augusti, 2017

Kaj och murar

Av JanneHbom

I dag har Kaj namnsdag och i dag 1961 började Berlinmuren byggas. Vi hade en katt som hette Kaj. En röd turkatt. Trevlig och med en stark personlighet som katter oftast har. Jag vill minnas att han försvann. Kanske räven tog honom. Eller så blev han överkörd. När jag jobbade på Apple så levererade vi Macintosh till en annan Kaj. Kaj Kindvall, ni vet mannen bakom bland annat legendariska Tracks. Ett populärt program och en trevlig karl. Grattis till alla Kaj.

1961, 2002 och kanske 2017. Tre årtal som sannerligen utmärker människans rädsla och behov av att kontrollera, att stänga in eller stänga ute. Berlin 61, Israel 02 och kanske Trumps USA 2017.
Berlinmuren som stod klar efter knappt tre månaders bygge. Allt för att hindra massflykten från öst till väst. Israels 72 mil långa separationsbarriär mot västbanken för att skilja agnarna från vetet. Separationsbarriär, vilket sanslöst ord förresten.
Och så nu Donald Trumps mur mot Mexiko som verkar vara på väg att bli verklighet. Redan i april i år löpte anbudstiden ut på bygget och presidenten har nu ett flertal offerter att ta ställning till. Det sägs att ett av anbuden kommer från ett företag som föreslår att man ska placera ut kärnavfall längs med gränsen för att avskräcka migranter. Det känns som en rejäl mur enbart runt Vita Huset skulle vara både mer kostnadseffektiv och skapa bra mycket större trygghet här i världen.