11 juli, 2013

Jungfruturen avklarad

Av JanneHbom

 

[LINNEFORS 2013-07-11] OK, jag varnar redan från början. Detta är ett lätt nördigt inlägg om våndan över att skaffa sig en ny modell av löparskor. Möjligtvis kan man dra paralleller till det övriga livet om faran över att alltid gå i samma spår. Att det gör att man kan förlora sin elasticitet inför kommande förändringar. 

Efter gårdagens ruskväder var luften osedvanligt frisk och syrerik för årstiden och jag passade på att prova de nyinköpta löparskorna. En runda med hälften asfalt och hälften grus/skogsväg.

De nya skorna som är ett par Asics GT-2000 (låter lite som en gammal Opel-modell) var egentligen inte de som jag hade tänkt inhandla utan storebror som heter Gel-Kayano 19. Nu var Kayano slutsålda i min storlek i butikerna som jag besökte, men jag behövde verkligen ett par nya skor så jag valde med  ganska stort motstånd att prova en ny modell.

Jag snörade på mig skorna och drog i väg. Redan efter några steg så kändes det verkligen annorlunda. Jag vill inte på något sätt säga sämre eller bättre utan – annorlunda. Framsulan på dessa skor är tunnare vilket gör att du får en annan kontakt med underlaget, samtidigt som det känns som om stötdämpningen för framförallt hälen är den samma som i de andra skorna. Den tunnare framsulan gjorde faktiskt löpningen på grus ännu skönare.

Hela rundan flöt på bra och jag upplevde skon som ”lättare” och trots att jag haft lite ont i kistan de senaste dagarna är jag klart nöjd med tempot.  Däremot fick jag ont på vänster fots utsida, vilket kanske betyder att jag kanske valde lite för små skor i storlek.

Det fina i kråksången är att jag nu har 30 dagar på mig att prova skorna och se om de fungerar fullt ut. Om jag efter nästa runda också får ont på samma ställe är det nog bara att svänga tillbaka till butiken.

Okey, vad är då det värsta som kunde hända här? Förmodligen inte att jag skadar mig för livet på grund av felaktiga skor. I värsta fall att skorna inte fungerar och jag får lämna tillbaka dem för att kanske återgå till den modell som fungerat för mg och min löpning under ett antal säsonger. Är det kanske till och med troligt att det blir så? Ja, visst. Och så är det väl kanske många gånger i livet också man provar något nytt. Många gånger gör det ingen skillnad eller det blir till och med sämre. Men man törs prova. Man törs förändring. Ibland innebär det skillnad och några gånger uppstår ett paradigmskifte. Oavsett vilket har man fått nya erfarenheter. Det är inte kattskit det.