8 april, 2014

Jag har svårt för Belgien

Av JanneHbom

 be_600

[LINNEFORS 2014-04-08] Jag ska säga som det är. Jag har svårt för Belgien. Jag vill verkligen tycka om Belgien. Och vare sig Belgien som land eller ens belgarna har gjort mig något ont. Det är nog bara så att vi tidigt kom på kant med varandra. Eller, Belgien har väl aldrig kommit på kant med mig utan det är snarare så att jag tidigt på min kant kom lite på kant med landet och därefter har det undan för undan dykt upp berättelser, incidenter och ageranden som ytterligare spätt på min negativa inställning till den där 3-språkiga, relativt unga nationen som ligger där triangulerad av Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

Samtidigt kan min inställning till Belgien tjäna som ett gott exempel på hur vi människor ibland har hårdnackat bestämt oss för att det ena eller det andra är på ett visst sätt och därefter tar vi bara in och fasta på uppgifter och information som bekräftar att vår initiala inställning är den korrekta, den rätta. Vi filtrerar nogsamt bort det som skulle kunna fungera som motbevis för vår grundtes. Vi silar, som det heter, mygg men sväljer kameler. Inte minst under ett valår som detta supervalår blir man varse detta gång på gång i den dagliga debatten. Men här har myggen bytts ut mot mikroorganismer och kamelerna ersatts av blåvalar.

Självklart hämmar ensidighet oss. Vi blir enögda och stelbenta och får det gå tillräckligt långt blir prestige viktigare än mål och medel. Man ska vara extra vaksam när någon framhåller sin ståndpunkt i en fråga med hänvisning till att det är en fråga om principer. För där princip sitter i förarsätet finns en betydande risk att empati får stryka på foten.

Att istället kunna ta in andras argument och att ständigt vara beredd att ompröva sina egna är inte bara stort utan också utvecklande, både för det aktuella ärendet och för de berörda personerna.

Men tillbaka till Belgien. En synnerligen svår nöt att knäcka för mig personligen. Belgien som fram tills nu för mig varit förknippat med enbart sådant som dioxinskanaler, pedofilinätverk, ”Monstret från Charleroi”, skitiga förorter, bensinstopp och njursten. Min minussida på listan kan göras hur lång som helst. Samtidigt kan jag med blossande kinder konstatera att jag nogsamt valt att inte fylla på med en enda rad på plussidan på samma lista. Hög tid att få till en förändring. Jag börjar idag. Och jag hade knappast kunna välja en bättre dag. Idag, den 8 april 1929 föddes i Schaerbeek, nordost om huvudstaden Bryssel en av 1900-talets stora – Jacques Brel. Han får bli mitt allra första belgiska plus. Nu är jag på väg. Snart så kommer jag säkert att älska Belgien också.

Prova du också. Vilka listors plussidor behöver du fylla på? Gör det gärna till musik. Här kan du lyssna på Jacques Brel»

#blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen Det här var blogginlägg 39 av 100.