28 april, 2017

Ikaros i kamp med Loke

Av JanneHbom

I år står slaget mellan grekisk och nordisk mytologi. I varje fall när det gäller den kamp som rör ren attraktion. Mera specifikt är det den tragiske hjälten Ikaros som ska göra upp med asaguden Loke. Men de får göra upp på distans. Ikaros i Stockholm och Loke i Göteborg.

Det hela är inte mer skrämmande än att uppfinnaren Daidalos son Ikaros har fått låna sitt namn till Gröna Lunds nya åkattraktion och jätten Farbautes son Loke sitt namn till Lisebergs nya karusell. Det är förvisso nog skrämmande om man som jag är åkrädd. Jag tillhör nämligen den exklusiva lilla skara människor som på den tiden det begav sig satt i Vikingaskeppet på Grönan, en jättegunga i form av båt, och skrek efter mor min. Något både min fru och andra goda vänner påminner mig om titt som tätt.

Ikaros är passande nog en ett nytt fritt fall där du rasar handlöst mot marken. En perfekt attraktion för dig som vill känna lite hybris. Du hissas upp 95 meter, därefter tippas ditt åkdon 90 garder framåt, utåt så du hänger med ansiktet rätt ner mot marken och sedan är det dags att störta. Förhoppningsvis med en mer lycklig utgång för dig än för den antike hjälten.

Loke, Lisebergs nyhet, har blivit lite försenad men nöjesparken meddelar att premiären sker i morgon den 29 april.  I Loke spänns du fast en roterande gondol. Sedan kommer du att slungas, snurrande fram och tillbaka. Loke kommer i sitt yttersta läge ta dig hela 42 meter upp i luften.

Jag kan lova att jag inte kommer vara först i kön för att prova vare sig Loke eller Ikaros. Dessutom brukar nya attraktioner vara behäftade med lite barnsjukdomar. Så att avvakta åk kan med andra ord vara klokt av ren överlevnadsinstinkt.