18 december, 2017

Idéer driver samhället

Av JanneHbom

Jonas Wennström uppfann trefassystemet. Idag den 18 december togs det i bruk för första gången. Fyra dagar senare dog han. Han blev blott 38 år. Skarp var har denne uppfinnare och ingenjör. Det var ytterst nära att han till och med hann före Thomas Edison med sin glödlampa. Wennström lade grunden till ASEA det som idag heter ABB och som tillsammans med företag som till exempel Alfa Laval och SKF på många sätt bidragit till att bygga Sverige. Idag är dessa företag stora multinationella industriella koncerner med gigantiska organisationer.

Men alla organisationer, hur stora och framgångsrika de än må bli börjar alltid med en enda person. En person med en idé. Inte sällan en idé som av omvärlden verkar kanske både galen och ogörlig. Men när drivkraften hos individen är större än motståndet och tvivlen från omgivningen det är då fantastiska saker, viktiga saker, kan ske. Exemplen är många. Ingvar med sitt IKEA. Steve med sitt Apple. Östen med sina mobilnät, Gustav Erik med sin tändsticka, Håkan med allt från RGB till GPS och så Jonas med sitt trefassystem.

Lärdomen är väl som alltid att personer är mycket viktigare än organisationer. Och att organisationer alltid är ett resultat av enskilda personers idéer, drömmar och visioner. Och ett samhälle som ger utrymme för individen att tänka fritt och nytt kommer bli ett samhälle som går in i framtiden med tillförsikt.