17 december, 2017

Ankomsten – del 3

Av JanneHbom

”Tåg från Framtiden inkommer inom ett par minuter på spår fyra”. Budskapet meddelades lätt skorrande i järnvägsstationens ännu fungerande högtalare. Inne i den låsta väntsalen, högst upp i takvalvet, blinkade ett ensamt lysrör. Nästan som om det med sitt oroliga sken förutspådde något. Förmodligen var det sedan länge bara dags att byta ut glimtändare, drossel eller rör.

På perrongen utanför stationshuset stod tre personer. Det sista dagsljuset hade redan givit upp. Nu återstod bara dunkel innan mörkret helt tog över. Det var tre män och de stod mer eller mindre tillsammans men ändå var och för sig.

Den magraste av dem tre bara en enkel rock och rökte mer eller mindre hela tiden. Vi varje halsbloss lystes hans ansikte snabbt upp av glöden från cigaretten men försvann och rök steg mot himlen.

Den andre mannen som var huvudet kortare än de andra två var mångfaldig guldmedaljör och hade precis som de andra rest långt för att ta sig ända hit. I en svart väska hade han burit med sig sina ädlaste medaljer.

Runt den tredje mannen i sällskapet förnams en lätt doft av kåda. Men inte den där vanliga doften av tall- eller rent av grankåda som var så vanlig så här års. Den här doften var annorlunda, mer accentuerad, mer exotiskt. Sötare men kanske framförallt varmare. I ett hampasnöre runt mannens hals hängde en vackert utsmyckad glasflaska. En liten flaska, till hälften fylld med en gyllenbrun nästan helt stelnad vätska. Doftens buteljerade källa. Trots att flaskan var försedd med en skickligt tillskuren kork sipprade den varma doften ut och blandade sig med de dofter som alltid förekommer på platser där människor väntar.

De var oansenlig järnvägsstation. Absolut ingen knutpunkt utan bara en av alla de platser där tåg ibland över tiden har stannat men numera allt oftare far förbi utan att ens slå av på farten när de passerade. Två perronger. På den andra perrongen folktomt och på den första tre personer som väntar. Tre kungar stod mer eller mindre tillsammans men ändå var och för sig. Två perronger och tre spår. Lysröret i väntsalen blinkade och genom stationshuset smutsgråa fönster letade sig ljuset ut över perronger och spår. De skrapade till i högtalarna.
”Tåg från Framtiden inkommer snart på spår fyra”.
Två perronger och tre spår.