28 april, 2016

I dessa dagar ska man inte lida av Coulrofobi

Av JanneHbom

clown_1000x450

Det kan inte vara lätt för de som lider av Coulrofobi i dessa dagar. Coulrofobi är nämligen rädslan för clowner. Faktum är att de flesta barn ogillar clowner. Det ha forskare vid universitet i Sheffield kunnat visa på. Något som man ofta tar med sig upp i vuxen ålder. Varför en hel del barn faktiskt ogillar clowner är dock inte klarlagt.

Kanske kan det förklaras av hypotesen Uncanny valley. Den säger att när robotar och andra försök till exakta avbildningar av människor ser ut som, men bara nästan beter sig som människor så finner mänskliga iakttagare dem motbjudande. I den kategorin avbildningar kanske man kan sortera in både clowner och tomtar. Och vem har inte varit rädd för jultomten.

Men det är klart, de clowner som fyller både den nationella och internationella manegen idag är ju inga cirkusclowner som har sitt ursprung i det italienska folklustspelet Commedia dell’arte.

Pajazzo, Pierrot och Harlekin är nu utbytta mot Fridoliner, Romsomare, Kaplaner och allt vad de heter. Men störst utan jämförelse även globalt är clownernas clown Donald Trump. Mannen som till och med har ett clownnamn till vardags.

Om nu forskarna i Sheffield slagit fast att det finns goda chanser att clownupplevelser i späd ålder boar för en senare clownfobi borde cirkusbesök bli obligatoriskt för varje ny uppväxande generation. Ett bättre vaccin mot politisk populism torde vara svårare att uppbringa. Det kan vi väl ta i hand på.