15 april, 2015

Frigörelsen kliver rakt in i handlingen

Av JanneHbom

egalias_700x410

Först, Joachim, vad roligt att du väljer att läsa om. I din jakt på utgångna böcker kan jag varmt rekommendera antikvariat.net – som nästan blir som att åka runt på landets alla antikvariat men då virtuellt. Har hittat både det ena och det andra den vägen. Önskar dig god jakt.

Nu, Karin, kvinnans rätt till frihet och jämlikhet. Din text och dina tankar tycker jag är ytterst intressanta och faktum är ju att Sjöwall-Wahlöös böcker spänner i det närmaste under den kanske mest omvälvande tiden i Sverige för kvinnas frigörelse.

Faktum är att den kvinnliga frigörelsen kliver rakt in i handlingen i den åttonde romanen ”Det slutna rummet”. Hon heter Rhea Nielsen. Medveten, politisk, aktiv. Martin faller pladask för Rhea och hon faller nog pladask för honom. Året är 1967 och en kärlekshistoria som leder till något så modernt som särboskap har just startat.

Men, backa bandet. Jag tror, precis som jag misstänker att du tror, att om Roseanna hade överlevt och allt hade hamnat i svensk domstol hade hennes frigjordhet förmodligen legat henne starkt i fatet. Lägg därtill att hon dessutom var ”utländska” och vi hade nog fått beskåda en rättsskandal.

Även i dessa dagar dyker det fortfarande upp märkliga domslut. I en friande våldtäktsdom från 2014 förklarar domaren i målet varför denne friar den åtalade mannen trots att kvinnan sade nej flera gånger – med orden: ” Om tanken inte har slagit honom, att hon inte vill ha sex med honom, då har han inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort. Han ska då också frikännas.”

Man tar sig för pannan. Över ingången till aulan i Universitetshuset i Uppsala finns en devis i gyllene bokstäver ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Plågsamt kan vi lägga till ”Att inte tänka alls är friande” i varje fall om man är man.

… Och så ett lästips! Ibland, ganska ofta faktiskt, är humorn en bra metod att sätta saker på sin spets. Egalias döttrar av Gerd Brantenberg är en underfundig parodi som verkligen och bokstavligen klär av vår tids patriarkat.

Och ett…
P.S. Idag blev det också helt klart att vi får hit Mark Levengood som huvudtalare till Östergötlands bokmässa i September. D.S.

I Correns Bokblogg ingår Joachim Törnfeldt,Jakob Carlander (cirkelledare), Karin Ederö, Anna Tjäder, Birgitta Elwing,Christel Aurelius och Jan Holmbom.

Vi träffas en gång i månaden. På Correns Bokblogg fortsätter vi diskussionen med varandra och alla övriga som vill vara med.

I vår läser viGertrud Hellbrands ”Veterinären” (februari),Sjöwaöö/Wahlöös ”Roseanna”(mars), Jeanette Wintersons ”Skymningsporten” (april) och Chinua Achebes ”Guds pil” (maj).