20 maj, 2016

En dag

Av JanneHbom

skane_1000x450

En dag i Skåne. Jag gillar Skåne, men framförallt gillar jag Skåningarna. Trevliga och pratsamma.

Ur bilradion flödar författaren Lars Gustafssons knarriga röst och jag känner plötsligt en stark lust att få sitta ned och samtala med honom. Men det går inte. Han dog i början på april.

Det har börjat regna. Spåren i asfalten på E4:an fylls med regnvatten och när däckens rotation sprutar vattnet upp i hjulhuset uppstår ett märkligt ljud. Ett ljud som varierar beroende på spårdjupet. Det bildar en väsande melodi. Ett tema med små varianter, då och då. Tänk om jag får vattenplaning. Jag sänker hastigheten. En silverfärgad Audi med tonade rutor sprutar förbi. Han kör alldeles för fort. Han har nog mer bråttom än jag. Jag tänker på vad Ove sa: ”Audi, fyra nollor i grillen och den femte bakom ratten”.

Lite längre fram är stålvajrarna som avdelar motorvägens två riktningar helt sönderkörda. Alldeles nyligen, verkar det som dessutom. Men inte av min Audi, i varje fall inte den här gången.

Mellanlandar i Linnefors. Släpper ut hundarna och packar upp. Häggen är snart överblommad och syrenerna har tagit vid. Andas in, andas ut. På måndag ska jag sluta med mjölkprodukter. Nu vidare för kvällsrep. I morgon spelar vi i Motala.