21 mars, 2015

En annan dag

Av JanneHbom

roseanna

Idag hade jag planerat att fylla dagens agenda med en hel del. Nu blev det inte så. Efter en sömnlös natt kan jag bara matt konstatera, ursäkta franskan, att en jämn och fin avföring är den bästa huvudkudden. Men det mesta går att ordna till med blåbärssoppa, vila och hyfsad närhet till ”porslinet”.

Dessutom fick jag helt gratis och oförhappandes en hel dag som gått i läsandets tecken. På tisdag är det dags för nästa träff i ÖstgötaCorrespondentens Bokcirkel och denna gång ska vi samtala om en bok som nog tillhör de moderna klassikerna i svensk kriminallitteratur. Eller rättare sagt utgör den första boken av tio romaner om ett brott av författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö.

Roseanna – är titeln på den första romanen och namne med den döda kvinna som bokstavligen muddras upp vid slussarna i Borenshult. Vi kommer prata mycket om innehållet nu på tisdag. Så jag lär få anledning att återkomma.

Det var länge sedan jag läste hela romansviten men den har betytt mycket för mitt fortsatta läsande på många plan. Inom genren har den för mig på något sätt fått utgöra någon form av litterär kanon. En måttstock som alla andra böcker jag läst därefter mätts mot. De litterära huvudpersonerna Beck, Kollberg och Melander är karaktärer som också på många sätt förblivit levande i min värld tack vara Sjöwall/Wahlöö. Detta dessutom långt innan och långt efter diverse lyckade och mindre lyckade filmprojekt påtvingas oss andra bilder av dessa män.

Beck – vars livssituation från första romanens första sidan känns hopplöst men som bok för bok in i serien kommer närmare det som kanske skulle kunna beskrivas som lycka eller i varje fall någon form av harmoni.

Kollberg – denna vapenvägrare som ibland kan kännas som en cyniker med svag impulskontroll som misströstar för att i nästa stund med en enda mening klargöra allt.

Melander – en minnesmästare som med ett stoiskt lugn alltid utgör stormens öga.

Idag fick jag som sagt, oförhappandes möjligheten att läsa om boken. Jag sträckläste. Det tog ett litet tag men snart var jag tillbaka i den stora läsupplevelsen igen. Ibland kan det vara skönt med en sömnlös natt som rubbar ens planer. Planerna har ju dessutom inte försvunnit. De finns kvar. Jag får helt enkelt bara genomföra dem en annan dag. En annan dag.