12 januari, 2015

Egon må vara namnet på en storm

Av JanneHbom

egonravungen

Egon må vara namnet på en storm men det kan också vara början på ett lästips. Inte minst för dig som är på jakt efter något nytt att läsa för dina barn.

”Egon och rävungen” av Chatarina Kruusval är en helt underbar bok om vänskap och frihet men också om farorna med ägande. En bok som vi läst hundratals gånger för våra barn och som då och då fortfarande poppar upp i våra samtal.

Det handlar om gubben Egon som en dag på sin runda på väg till bonden för att att hämta mjölk ser en rävunge sittande på en sten. Nästa dag när Egon passerar stenen är rävungen där igen. Egon döper rävungen till Kalle och Kalle får följa med Egon hem. Det är början på en lång vänskap fylld med glädje, humor och en hel del pannkakor.

Men Kalle växer och i och med det växer också det vilda i honom och suget efter friheten och skogen…

”Egon och rävungen” med sina mysiga men smått melankoliska illustrationer är en bok som öppnar upp för samtal om vänskap, om omhändertagande och inte minst vad frihet och saknad egentligen är.  Det är också något alldeles speciellt att läsa en bok leende samtidigt med en tår i ögonvrån. Min rekommendation: Läs den gärna!