24 maj, 2015

Det tar sig

Av JanneHbom

slaget_1000x450

Kvällssol igår och morgonsol idag. Det tar sig. Och Måns blev hjälte i självaste Wien. Kaffet smakar osedvanligt gott. Det irländska folket visade sig till stora delar äga hjärta och katolska kyrkan hade den goda smaken att tiga still. Det tar sig.

Löpning och bröllop hör ihop. Ett par sprang Göteborgsvarvet och passade på att gifta sig längs med vägen. Och så kommer musikhjälpen till Östergötland. Det tar sig.

Till och med den till oigenkännlighet hårt ansade syrénhäcken här i Linnefors visar nu tecken på liv. Vi pustar ut och konstaterar: Den tar sig.

Men idag blir det ris, förmodligen mycket ris och inget ros alls. Vattenfall skriver jag och du tänker kanske brunkol, två hål i väggen eller Nuon eller något annat elektrifierat hemskt. Och allt det där är ju förvisso naturliga associationer med den statliga energijätten som allt annat än rosat marknaden. Men idag har ris kopplat till Vattenfall en mer bokstavlig koppling.

Elledningarna här runtikring ägs av Vattenfall. Och trots att de flesta av oss valt andra, bättre leverantörer av ledningarnas innehåll är det fortfarande Vattenfall som äger stolpar och ledningar.  De, Vattenfall, vårdar dessa stolpar och ledningar med hela sitt hjärta och då och då skövlar de allt växande som hotar deras skötebarn.

Några dagar innan de dyker upp med sina sågar, yxor, skördare, klingor och termosar budar de om sin ankomst via vanlig post med orden ”Mycket snart, snart eller ganska snart kommer vi…”

Sedan, huvudstupa är de här och far fram och lika plötsligt som de kom är de åter försvunna. Det enda som vittnar om att de varit här är alla stupade som lämnats kvar på slagfältet. En hel armé av växtlighet har fått sätta livet till. Överallt ligger syréner i mängder, flankerade av lönnar, rönnar och alar. Ginstprakten har förblött och plommonträd är genomborrade av halshuggna pilar. Almen är slaktad och hasseln fälld som skjuten i ryggen under flykt. Och där längst bort en bit från den egenliga fronten ligger en dödligt sårad general – häggen har anfallits och trots fylld med hissade vita blommor som ropat kapitulation visade erövrarna ingen nåd. Ledningarna och stolparna är åter säkrade. Eldupphör-signalen ljuder över nejden.

Det är dags för oss i Fältskärskåren att ta oss an slagfältet. Det blir en dag i trädgården. I dag drar vi ris, i solskenet. Trots allt, det tar sig.