4 maj, 2016

Det är Monika som gäller idag

Av JanneHbom

plastmonica_1000x450

Det är inte ens lunch än och redan har jag haft två bra samtal med två olika Monikor, eller Monikas, eller vad det nu heter i plural – dagens ena namnsdagsbar, Monika. Och inte nog med det, en annan lite mer krystad Monica, nämligen ICA går som tåget. Dagligvarubolaget Ica redovisar ett resultat på 976 miljoner kronor för årets första kvartal. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på mera ”blygsamma” 865 miljoner kronor.

Men mycket vill ha mer.

Det har sagt mig att den absolut mest lönsamma produkten i dagligvaruhandeln oavsett vad det sitter för företagsskylt på entrédörren är platskassen. Den där påsen, täckt med reklam, som vi köper för att kunna bära med oss hem allt vi handlat. Under ett år använder vi svenskar omkring 1,3 miljarder plastpåsar. Det vill EU ändra på, av miljöskäl. Naturvårdsverket arbetar nu med nytt EU-direktiv som ska minska användningen. Helt i enlighet med en gammal myndighetstradition tror verket att man kommer att kunna styra konsumenternas beteende genom att chockhöja priset. Naturvårdsverket tror att man genom detta ska kunna halvera plastpåseanvändningen fram till år 2025.

Historien är fylld av exempel där statsmakterna höjer priser på sådant man vill att konsumenten ska minska nyttjandet av – snus, tobak och cigaretter är väl några av de tydligaste. Avskräckningsfaktorn i höjt pris har varit synnerligen begränsad genom åren. Rökare fortsätter röka, trots ökat pris. Snusare fortsätter snusa, trots ökat pris per pris. Branschen fortsätter sälja cigaretter och snus men väljer andra förpackningsstorlekar för att imagenärt mildra prisstegringarna.  Samtidigt blir smuggelbranschen mer och mer lukrativ. Faktum är att lejonparten av de rökare och till exempel snusare som slutar gör det, inte på grund av ökat pris utan av hälsoskäl. Antingen av rädsla för att dö, eller för att de just precis gjort det, dött.

Men det är klart, på något sätt kommer ICA och de andra dagligvarujättarna att klippa emellan på ett ökat pris på deras reklampåsar. Det är lika säkert som amen i kyrkan.

Men tänk om det här öppnar upp möjligheterna för en helt ny svartabörshandel av illegalt importerade platskassar från andra mindre nogräknade länder, eller specifikt mindre nogräknade EU-länder. För det är ju allmänt känt att Sverige och våra byråkrater är de som alltid mest skyndsamt tillser att införa nya EU-direktiv medan andra medlemsländers byråkrater och system har en mera avslappnad inställning till Bryssels beslut och har dessutom en helt annan tolkning av ord som obligatoriskt och gemensamt.

Men handen på hjärtat kassarna i många av de där länderna är, hur ska säga, rent av kassa. De håller ju knappt för en liter mjölk och lite bomull.

Vår ”svenska” plastpåse är och förblir ett bekvämt sätt att frakta hem varor från affären och är i varje fall i det här hushållet också uppskattade som soppåsar. Vi kommer förmodligen initialt frusta över prishöjningen men sedan snällt betala för vår kasse för att kunna bära hem livets nödtorft. Och där på kontoret bakom kassalinjerna står de, de riktiga vinnarna, MonICA och handlare ICAnder och gnuggar händerna till ännu ett rekordresultat.