19 januari, 2019

Cylindern, sfären och konen

Av JanneHbom

Tänkt att någon frågar dig, vad har du gjort i ditt liv? Tänk om du då kunde svara, tja jag var nog den som bland annat inspirerade Pablo Picasso och utvecklingen av kubismen. Osannolikt? Tja, inte för Paul Cèzanne. Utan faktiskt bara ett oomkullrunkeligt faktum.

Paul Cèzanne var en av de viktigaste bildkonstnärerna under slutet av 1800-talet. Och jag skulle vija hävda att hans verk än i denna dag inspirerar nya, unga konstnärer. Det ka tyckas särskilt märkligt då han mest målade stilleben, figurer och ett berg från södra Frankrike.

Att han med sitt måleri fick George Braque och Pablo Picasso att dras forma kubismen är inte så konstigt med tanke på att ett citat av Cèzanne oftast används när man ska förklara vad kubism är:

”Betrakta naturen genom cylindern, sfären och konen. Allting i rätt perspektiv så att varje sida hos ett föremål eller ett plan är riktat mot en central punkt.”

Paul Cèzanne föddes den 19 januari 1839 i Aix i Frankrike. Han målade mer än 900 oljemålningar och över 400 akvareller under sin karriär.

Det finns ett ständigt återkommande motiv i Cèzannes produktion. Det är berget Sainte-Victoire (Saint-Victoria). Här är berget i en ganska sen upplaga som tillhör mästerverken från den post-impressionistiska eran. Det blir med ens också klart hur han använder de geometriska formerna för att beskriva naturen och låter de valet av färger ska djup på alla delar i bilden. Inte undra på att Braque och Picasso lät sig inspireras. För att inte tala om vilken inverkan han hade på Henri Matisse…

Det finns fler än 60 målningar av Berget Saint-Victoria av Paul Cèzanne. Så med lite tur kan du finna något av dem på ett museum nära dig.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus