20 januari, 2019

Bröders öde

Av JanneHbom

Bertram Schmiterlöw var storebror. Christer var lillebror. Bertram var sex år äldre, född den 20 januari 1920. Bägge var konstnärer. Lillebror Christer kunde aldrig leva på sin konst utan bara måla tidiga morgnar innan han gick till sitt arbete som vaktmästare på SVT. Han fick aldrig något riktigt erkännande.

Bröderna – porträtt av Christer och Bertram målat av Bertram Schmiterlöw

Bertram däremot blev en framgångsrik porträttmålare. När Bertram var 25 år flyttade han med sin mor och lillebror till Argentina. Och på det sättet undgick han helt den utvecklingen av det nonfigurativa måleriet som sköljde över den europiska kontinenten vid den tiden. Men ändå bjuder han på ett expressivt måleri som ibland för tankarna till Giorgio de Chirico’s skuggspel för att i nästa stund landa i ett nordiskt måleri som mer påminner om Edvard Munch. Det är då som hans måleri är som bäst, tycker jag.

Nedanför spanska trappan i Rom ligger Via Condotti, och ”Via Condotti – Rom” är också titeln på Bertram Schmiterlöws olejmålning på duk från 1984. En monumental målning med ett myller av detaljer att utforska och förlora sig i. Tavlan

Men det är framförallt porträttkonsten som betalar räkningarna. Hovskalden Bo Setterlind, Centerledaren Gunnar Hedlund och pris Bertil har alla avporträtteras av Bertram Schmiterlöw.

”Via Condotti – Rom” såldes på auktion 2017 för 155.000 kronor.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus