Någonstans här i Linnefors finns ett par lådor undanstoppade. De är till bredden fyllda med kassettband. Vänta, kanske du säger och upprepar, kassettband, frågande. Då är du förmodligen både ung och fräsch. Så, låt mig förklara. Kassettband är ungefär som Spotify, men istället för lagrat som ettor och nollor i molnet ligger allt magnetiskt samlat på något som ser ut som ett bajsbrunt presentsnöre upplindat på två spolar inklädda i plast. För att kunna lyssna behöver man ingen telefon eller dator utan en alldeles egen apparat – en kassettbandspelare. In med bandet i spelaren och vips, strömmade (typ streaming) musiken ut i rummet. Ibland i 60 minuter, ibland i 90 minuter, ja faktiskt till och med i 120 minuter. Då och då var man tvungen vända på bandet i maskinen för att få tillgång till den andra sidan. Musiken var nämligen tvåsidig på den tiden.

Med hjälp av spelarens inspelningsfunktion och ett tomt kassettband kunde man skapa egna spellistor – vi kallade det för blandband. Det var en härlig känsla att plocka ihop ett blandband. Man spelade in spår från LP-skivor (puh, det får du googla på) och singlar och inte minst från radion. När det gäller just radion var radiopratare och radio-DJ’s som till exempel Clabbe (googla!) som envisades med att prata långt in i låtarna rena rama parian för oss blandbandskreatörer.

Lyckan var total när man fått ihop ett Blandband. Det var dessutom en alldeles optimal present att både ge och få.

Faktum är att inspelning på kassettband blev så populärt att hela musikbranschen fasade för att de vilken dag som helst skulle gå omkull på grund av förlorade intäkter (känns det igen?). Som vanligt löstes det med att beskatta den svenska befolkningen. På 90-talet infördes en kassettbandsskatt.

…på tal om kassettbandsskatt – nu har jag varit ute och rotat i en av lådorna och hittat en annan typ av kassettbandsskatt. Ett blandband från den 30 juni 1982. Ett klassiskt blandband dessutom med det fantastiska Olle Bull-omslaget som var närmast legio i våra kretsar. Blandbandet som fått titeln ”Svensk blandning at Carlsson’s” innehåller idel ädel 80-talsmusik. Här är listan:

Å ena sidan A
Body Love – M. Uggla @
Rövarnas visa – KSMB +
Väggen – Tredje mannen +
Det är inte snön som faller – Anders F. Rönnblom +
In från kylan – Mockba Music +
Rekordmagasinet – Mats Olofsson @
Inget… – Gyllene Tider +
Feliz Navidad – KSMB @
Diamanter – Lustans lakejer +
Sällskapa mej genom natten – Ståålfågel +

Å andra sidan B
Nick Carter – Travolta Kids @
Scheisse – Ebba Grön +
Oktoberfragment – Cosmic Overdose +
För varje dag som går – Ratata +
Se men inte röra – Lustans lakejer +
Hur kan det komma sig – Docent Död ??
Rör, rör, rör dig nu – Kai Martin & Stick +
Klippanpåg – Kommissarie Roy  +
Caroline – Kommissarie Roy +
I Cry – Tages (okey inte 80-tal) +
Tyst för fan – Ebba Grön +
Ögon av is – Ratata +
Vad pojkar vill ha – Rymdimperiet +
Blues – Trettioåriga Kriget +

Okey, jag har gjort en spellista på Spotify ”Svensk blandning at Carlsson’s – 82-06-30” på alla låtar som jag hittat i det molnet. De är markerade med ett + i listan ovan. Några låtar har jag bara hittat i YouTube-molnet de är markerade med @ i listan ovan. En låt Docent Döds  ”Hur kan det komma sig” hittar jag ingenstans. Du kanske vet?

”Svensk blandning at Carlsson’s”
https://open.spotify.com/user/jannehbom/playlist/1ASy4yYZF3j8ZYQ6LNGxpu

..och så Youtube

Body Love
https://www.youtube.com/watch?v=HD6Xb2IWHl8

Rekordmagasinet
https://www.youtube.com/watch?v=qWwKE7BGE4I

Feliz Navidad
https://www.youtube.com/watch?v=Am784Nu9XPM

Nick Carter
https://www.youtube.com/watch?v=dUmY525pljQ