30 april, 2014

Att leda med beröm

Av JanneHbom

pallen_600

[LINNEFORS 2014-04-30] Varje dag hamnar företag på obestånd på grund av bristande lönsamhet. Dessutom går varje dag företag i konkurs av samma orsak. Utan långsiktig lönsamhet inget företagande. Samtidigt vet vi att varje dag, runt om i världen, kämpar företag, dess företagsledare och medarbetare just med sina företags lönsamhet.

Med bland annat rationaliseringar och effektiviseringar och införande av nya system och nya rutiner, smartare produktionslösningar, modernare logistikhantering och bättre IT försöker man på en konkurrensutsatt marknad bibehålla eller stärka det egna företagets lönsamhet. En del lyckas, andra misslyckas. Tänk om det fanns ett sätt att öka lönsamheten momentant i ditt företag som inte kräver stora investeringar, inga nya produktionsstrategier, marknadsplaner eller ny teknologi? Det finns det. Det är alldeles gratis och kan göra ditt företag 3 gånger mer lönsamt än andra företag. 3 gånger mer! Det sättet stavas beröm.

I en studie av 200.000 chefer och medarbetare under tio års tid har forskningen kommit fram till att företag som arbetar strukturerat med beröm är tre gånger mer lönsamma än de som inte har det som en del av sin managementkultur. Att trefaldiga lönsamheten bara genom att berömma dina medarbetare? Vad väntar du på? Sätt igång. Om du nu inte redan slutat läsa och börjat göra verkstad istället kommer här några tips och idéer som fungerat väl för mig och som kan kanske kan tjäna som inspiration i ditt arbete med beröm som verktyg för framgång.

UTVIDGA KRETSEN – Beröm är ett universalmedel. Det fungerar alldeles utmärkt för att entusiasmera de egna medarbetarna men alla människor vill ha beröm. Alla människor vill bli bekräftade. Därför har det för mig varit lika viktigt att även inkludera, kunder, samarbetspartners och till och med leverantörer i kretsen av de som ska ”utsättas” för beröm. Denna inkludering av externa aktörer stärker dessutom i det långa loppet den positiva bilden av den egna organisationen / företaget.

VYKORTET – Under några år var jag bland annat informationschef i en offentlig organisation med närmare 2.000 medarbetare. Jag letade hela tiden aktivt efter händelser, stora och små, som absolut borde berömmas. Och tro mig i en sådan stor organisation förekommer sådana oupphörligen. Problemet är att de alldeles för sällan uppmärksammas. Varje morgon började jag min dag på kontoret genom att gå igenom de senaste av dessa som jag fiskat upp. På vykort som jag faktiskt ”snott” från turistbyråns dammigaste lagerdelar (jag var också turistchef) klistrade jag ett 6-kronorsfrimärke och skrev med spretiga bokstäver:

Hörde talas om ert lyckade xxx. Bra gjort av dig. Bra för din avdelning.  Bra för dem vi är till för… Med de varmaste hälsningar / J.

När jag sedan av kanske helt andra anledningar besökte några av mottagarna satt vykortet uppsatt på central plats. Självklart med textsidan utåt. Det tog mig mindre än fem minuter att skriva kortet, kostade sex kronor men bedöms så viktigt av mottagaren att han/hon vill visa upp det för övriga världen.

WALKARUOND MANAGEMENT – I dag är vi välplanerade och uppbokade. Det krävs av oss som ledare för att vi ska hinna med allt det som vi tar på oss. Men, risken med det är att det spontana mötet uteblir. Att vi helt enkelt inte har plats för det i vår agenda. Därför bokar jag in tid i min kalender för spontanitet. Jag vet, det låter helt galet och på ett sätt är det just vad det är men samtidigt inte. Kom ihåg att ska man arbeta strukturerat med beröm kan man inte bara tro att det kommer av sig själv. Man måste tillse att det händer.

Walkaround mangement – eller ronderande ledarskap är tid i min kalender som oavkortat ska användas av mig för att helt enkelt gå till enskilda medarbetare där de befinner sig och jag har inget annat ärende än att höra hur det är och att ge energi och än en gång understryka hur viktiga de och deras arbete är för vårt företag, för helheten.  Många gånger under dessa ”rond-vandringar” har det dessutom kommit fram idéer och lösningar på problem och utmaningar som vi innan tillbringat mycket schemalagd tid bland annat i möten utan att nå resultat.

FIRA  – Ta varje tillfälle som ges till att fira. Att berömma medarbetare tillsammans med andra medarbetare sporrar alla. När till exempel en säljare kommer hem till företaget och kliver in på mitt kontor och berättar han eller hon gjort ett affärsavslut är ALDRIG min första fråga, ordervärdet? utan min första reaktion är beröm och gratulationer. Bra för dig. Bra för företaget. Bra för oss alla. Sedan är det dags att fira! Allt arbete avstannar på avdelningen och alla medarbetare samlas för en snabb fika eller något. Medarbetaren berättar och jag och övriga medarbetare berömmer.
Vid ett sådant tillfälle satt en av mina medarbetare i telefon och sa till den han pratade med att:

”Jag måste be att få ringa upp igen, vi ska fira här på kontoret.” varvid personen han talade i telefon med replikerade ”Det var värst vad vi ni firar ofta där.” Min medarbetare svarade då ”Det är så vi jobbar här.” En tid senare blev medarbetaren uppringd av samma person som sa:
”Det är dags för er att fira igen. Vi har just beslutat att ge er affären.”

Vid ett senare tillfälle berättade den kunden för mig att det de verkligen uppskattade hos oss var, förutom vår kompetens, vår förmåga att tillföra energi i samarbetet. Och så fick vi då anledning att fira igen…

HÖGSTA PRIORITET – Att ge beröm ska vara en av dina viktigaste funktioner som ledare och beröm är allra bäst när det kommer så nära prestationen som möjligt. De gånger jag sent på dagen fått kunskap om en lyckad aktivitet har jag inte väntat med berömmet till nästa dag utan helt enkelt ringt hem till medarbetare på kvällen samma dag av den enkla anledningen att viktiga saker måste avhandlas utan dröjsmål. Medarbetare som blivit uppringda har vid senare tillfällen vittnat om att samtalet hem betytt något alldeles särskilt för dem.

Det här är bara några exempel på hur du redan idag kan börja arbeta strukturerat med beröm. Jag har i en tidigare text skrivit om hur konstruktiv kritik kväver. En avgörande ingrediens i att arbeta med beröm som en viktig del av ledarskapet är att helt avstå ifrån konstruktiv kritik. Så fort du börjar skvätta med det kommer verkningsgraden av beröm minska avsevärt eller rent av upphöra helt. Att totalt avstå från att arbeta med konstruktiv kritik kan vara en av de största utmaningarna för många ledare. Av någon outgrundlig anledning verkar det ligga djupt rotat i vår svenska mentalitet.  Förmodligen är det Jante-lagen som styr och ställer. Men den har vi ju redan bytt ut i en annan tidigare text. Oavsett vad det är som styr bruket av konstruktiv kritik måste den upphöra och ersättas av beröm och återkoppling. Ibland på mina föreläsningar utmanar jag mina åhörare att under en hel månad enbart ge beröm även när det kliar som allra mest i kritik- och konstruktiv kritikgenen. De återkopplingar jag får vittnar om hur svårt det är att bryta egna invanda mönster och beteenden men innehåller också berättelser om framgång, glädje och tacksamhet.

I boken Samtal pågår” beskriver en av mina tankekompisar beröm på det här viset:

”-Beröm är den finaste gåvan som vi kan ge varandra, reflekterade Spanjorskan. Dessutom helt gratis att ge och ovärderlig för mottagaren.”

…och dessutom lönsamt. 😉

Nästa text och tips i serien har jag kallat ”Den återkopplande ledaren”. Den dyker snart upp här.

Starten hittar du här: ”Jante-lagen är död! Länge leve Janne-lagen!
Tidigare texter hittar du här:
Se ljuset och vårda rätten att göra fel
”Energitjuvar stjäl. Bli en motkraft!”
”Konstruktiv kritik kväver!”

Blogg100 

#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen Det här var blogginlägg 61 av 100.