31 december, 2015

Årets sista lista – 2015

Av JanneHbom

bok2015_1000x450

Så här på årets sista dag är det allt dags att summera året i en enda lista. Det här året är bok på något sätt centralt.

ÅRETS BOK
Bön för Tjernobyl : krönika över framtiden av årets Nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj. Den må ha kommit på svenska redan 2013 men hos mig slog den ned under 2015. Den grep mig på djupet och högläsningen på Boxholms bibliotek på Nobeldagen blev känslofylld och kändes viktig. Jag kunde inte släppa boken och det blev dessutom en podcast fylld med läsning och dokumentära röster både från radio och TV.

ÅRETS BOK (2)
Jag älskar att springa. Det här året har det varit motigt. Envisa infektioner och skador och en löpare som inte lärt sig lyssna på sin egen kropp har gjort att alldeles för många löparrundor uteblivit. Och det är synd och skam då jag bor och verkar i den vackraste bland trakter. Fylld av fantastiska springvägar. På en av dessa vägar passerar jag Boxholms Säteri och vidare in i säteriets park. En underbar bokskog där ljuset alltid är alldeles speciellt. De säger att det är en av de nordligaste bokskogarna i Sverige. Det vet jag inget om men det är en ynnest att få löpa genom den.

ÅRETS BOKCIRKEL
Tillsammans med Anna, Birgitta, Jakob, Christel, Joachim och Karin i Correns bokcirkel. Det var möten och samtal jag verkligen såg fram emot.

ÅRETS BOKNING
Helt galet var det att med nya rockbandet DOC bli bokade på turné i Tjeckien.

ÅRETS BOKMÄSSA
Östergötlands Bokmässa som gått från klarhet till klarhet. I år var det dags för fjärde gången. Och för fjärde gången slogs det besöksrekord. Arbetet inför 5-årsjubileet har redan påbörjats.

ÅRETS BOKSTAV
Absolut bokstaven D. Och Dr. Watson har förklaringen.

ÅRETS BOKFÖRLAG
Linnefors Förlag. Vårt lilla förlag <3. I år har vi lagt grunden för att även 2016 ska bli ett givande bokår.

ÅRETS BOKFÖRSLAG
Åsa Christoffersson på Correns förslag att få universitetsstuderande att även läsa skönlitteratur. Vår framtid behöver verkligen läsande människor.

ÅRETS BOKTEATER
När Boxteatern satte upp ”Astors stenar” fritt efter barnboken med samma namn av Lotta Geffenblad visade ”mina” skådespelare att allt är möjligt.

ÅRETS BARNBOKSHANDEL
Emma och Mattias briljanta idé att öppna en Barnbokhandel i Linköping blir verklighet. Varje förälder, farförälder och annan  typ av människa borde besöka den författardrivna affären minst ett par gånger per år.

ÅRETS BOUGUET
Guinness, så klart.

Gott slut!