12 mars, 2017

Är du lycklig? – 7 tips som gör dig lyckligare

Av JanneHbom

Jag hade ett coachande samtal med en klient för, låt oss säga, ett tag sedan. Min klient är minst sagt framgångsrik i sin profession, är i sin bästa ålder och ser verkligen bra ut. Våra tidigare samtal har till största del handlat om jobbrelaterade frågor. Den här gången valde vi av olika orsaker att vidga cirklarna ytterligare och prata mer om livet i stort. Min klient berättade att hen under den senaste tiden känt en tomhet och ett svårmod som inte funnits där tidigare. Det hade på något sätt kommit krypande. Först som något som bara syntes i utkanten av bilden för att sedan sakta äta sig in och ta större och större plats, i medvetandet, i livet.
– Jag är inte lycklig, sa klienten.
– Vad skulle göra dig lycklig? frågade jag.
– Ja det är just det, jag vet inte, svarade klienten.

Och just det svaret visar på hur svårt det här med lycka är. Hur ogripbart och synnerligen personligt lycka är. Till syvende och sist är det alltid till stor del den resandes ensak och många gånger förstår man inte vad som ger lycka förrän man, om man nu kan säga så, befinner sig mitt i den.

Vårt samtal fortsatte och vi resonerade oss fram till metoder, verktyg och aktiviteter för att just i detta specifika fall starta sökandet efter lycka.

Men ska man överhuvudtaget sträva efter lycka? Det kanske är en mycket mer hållbar livsinställning att gilla läget istället för att ständigt vara på jakt efter det guld som sägs hägra där i slutet av regnbågen. Efter det samtalet har jag själv funderat en hel del över lycka, min egen jakt på den men också om det finns generella katalysatorer för lycka. Jag tror på lyckan. Jag tro absolut också att lycka är något alldeles personligt men definitivt inte privat. Jag tror också att man kan hjälpa sin egen lycka på traven genom verktyg, metoder och aktiviteter. Här är några av de som jag använder mig av för att bli lite lyckligare. Vem vet, kanske några av dem fungerar för dig också.

  1. FYSISK TRÄNING – Att träna, i mitt fall, att springa har givit mig några av de bästa stunderna av lycka. Dels för att jag genomfört själva prestationen, dels för att så många av mina användbara idéer har kommit till mig under träningspassen.
  2. UPPLEV KULTUR – Det gäller att mata sig själv med nya intryck. Musik, konst och litteratur är fantastiska verktyg som på några sekunder kan ge dig de ett välbefinnande som varar länge. Kultur är som bensinstationer för själen. Tanka, fyll på och kör vidare.
  3. PRATA MED FOLK DU INTE KÄNNER – Jag har en egenhet. Jag pratar gärna med folk jag inte känner. Ibland ses det som konstigt men allt som oftast älskar människor att bli sedda och de flesta är dessutom mer än värda att prata med.
  4. GE BERÖM – Jag brukar säga att ge beröm är helt gratis men helt ovärderlig att få. Det finns en  stor glädje i att ge. Vi överlever på det vi får, men bygger livet med det vi ger.
  5. ENGAGERA DIG – Det är lättare att bygga både samhälle och människor om vi hjälps åt. Att engagera sig politiskt, ideellt eller på annat sätt där du bor. Engagemang skapar förståelse och det är många gånger en källa till ökad lycka.
  6. SE TILL ATT HA NÅGON ATT SAMTAL MED – Det djupa, långa samtalet är oftast som balsam för själen och en källa till lycka. Dessutom ges där och då tillfälle till att lösa upp knutar och tankevurpor som annars kan leda fel och ytterligare försvåras.
  7. SJUNG – Ibland tänker jag: Sjunga ÄR lycka. Jag sjunger mycket och ofta, på det mest konstiga platser. Det händer att jag kommer på mig själv i mataffären där jag står och gnolar bland torrvaror, kundvagnar och andra kunder.

Faktum är att lyckoforskningen ger stöd för alla de här sju punkterna ovanför. Givetvis finns det fler och andra men det viktiga är att precis som det mesta här i livet måste man våga för att vinna. Så det bara för dig att prova, att våga ge dig hän. För det vet vi ju alla … lyckan står den djärve bi.