26 december, 2020

Annandagen

Av JanneHbom

Per Oscarsson klär av sig i ”Hylands hörna” och orsakar tittarstorm. Men han klädde ju inte av sig helt. Eller gjorde han? Jag vill minnas att jag sett klipp där has står fortfarande klädd i sista lagret kalsonger och säger ungefär: ”Här står Oscarsson helt naken. Är jag inte naken? Då är de för att ni inte vill se”. Som sagt, tittarstorm.

Det blev dock ingen tittarstorm här i Ekeby när samme Per Oscarsson med flickvän promenerade nakna genom byn på väg från hagtorpet till badet i Svartån. Men visst, det berättas om det än idag. Då och då.

Rödbetssallad har helt oväntat seglat upp som en av julens favoriter. Det får mig att fundera om det är farsotens framfart som manipulerat mina smaklökar? Eller om det är ett tecken på stigande ålder?

Tänk, jag trodde till och med att rödbetor var nyttiga för dig. Fyllda med järn och antioxidanter. Visst, men vi lever i ett alarmistiskt tidevarv där varje nytta matchas med minst ett par tre onyttor. Så även rödbetan. Så samtidigt som du knaprar på din beta ökar du risken för gikt, tillfälligt förlamade stämband, kalciumbrist, njursten, röd urin, riskfyllt blodtryck, spikar i blodsocker, upprörd mage, leverproven, ökning av blodsocker och dessutom utslag.

Det är bara att konstatera. Det är livsfarligt att leva. Jag hoppar skinkmackan med rödbetssallad och tar en saffransbulle istället till morgonkaffet. För saffran är väl inte…

…Saffran är giftigt i större mängder. Man drabbas av bland annat kräkningar och blödningar. Tillräckligt stor dos leder till döden…Vid närmare eftertanke, jag tar nog bara en slät kopp kaffe.