13 april, 2017

Äggtider

Av JanneHbom

Det är äggtider nu. Det är väl egentligen alltid äggtider. Jag lever dessutom med föreställningen att det åtgår mer energi att förbränna ett uppätet ägg än vad ägget i sig innehåller. Rätt eller fel? Ingen aning.

Däremot är ägg gott och har gjort mycket gott här i världen. Så inför Påsk listar jag här några tydliga, oomkullrunkeliga exempel på detta:

» Äggamacka. Förklaring överflödig.

» Fabergéägg. Det finns bara 57 juvelklädda påskägg som Peter Carl Fabergé gjort på beställning till den ryske Tsaren. Gudomligt vacker och välgjord juvelkonst.

» Ägget är löst. Hasse Alfredssons mästerverk från 1975. Den hänsynslöse industrimannen spelad av Max von Sydow använder ägg som råvara till all tillverkning. Av skalen görs potenspulver. Men den verkliga succéartikeln är Nixitch som används för att klia sig i stjärten och framställs i tre storlekar.

» Salvador Dali älskade ägg och de förkommer ofta i hans surrealistiska konstverk. Det är spännande konst där betraktaren hela tiden hittar nya delar att upptäcka. Metamorphosis of Narcissusfrån 1937 är ett gott exempel på det. Och ägget är givetvis med.

Glad Påsk!