3 februari, 2019

Aalto och kärleken

Av JanneHbom

Alvar Aalto är förmodligen Finlands genom tiderna mest berömde arkitekt. Han föddes den 3 februari 1898 i ett litet samhälle i finska Österbotten.

Men det är tveksamt om han egentligen platsar här i en konstpaus som tillägnas bildkonstnärer. Men visst, han målade också och hans arkitektoniska produktion har en alldeles extra stor betydelse för mitt liv.

År 1961 fick Aalto, som då var en världsberömd och banbrytande arkitekt och formgivare inom modern arkitektur, frågan om han ville rita Västmanlands-Dalas nya nationshus i Uppsala. Det nya huset skulle byggas i den trädgård som så länge varit en plats för fester och umgänge, arbete och vila för nationens studenter. Fyra år senare när huset invigdes hade Aalto skapat ett modernistiskt italienskt renässanspalats. Ett hus som vilade på 32 pelare över hela den gamla trädgården. En ny trädgård skulle skapas under huset – en park under tak för filosoferande studenter. Men så blev det inte. Hela ytan glasade också senare in och ”parken” under huset förvandlades till butikslokaler. Det är inte alltid ett geni’s idéer går att omsätta i verkligheten.

Nåväl, på tal om verkligheten, under vårterminen 1984 läste jag konsthistoria vid Uppsala universitet. Det var en fantastisk period. Till skillnad från den mossiga ekonomiutbildningen, för att inte tala om ADB/systemveteriet var den konsthistoriska institutionen en värld fylld av kunskap, inspiration och i det närmste gudomliga lärare och fantastiska studiekamrater.

En kväll just där på V-dala nation i Aaltos hus tillsammans med studiekamrater händer det. Jag tar modet till mig och frågar en av mina studiekamrater om hon vill hänga med hem på en kopp te. (Jag tror faktiskt att jag snarare sa om hon ville följa med hem och kolla på några etsningar men det känns så schablonartat så jag skriver väl te här istället). Hon följde med. Sedan den dagen är vi ett par. Vi är alltså inne på vårt 35:e år nu. Fantastiskt, och allt startade där i Alvar Aaltos hus i Uppsala. Det är klart att du som läsare måste förstå att han har en plats här.

Men Aalto målade också. Hans målningar kan i vissa fall ses som skisser för det som skulle bli byggnader, men också som målningar där hans byggnader fått stå modell.

Målningen Namnlös en olja på duk målades 1963 ägs av Museum of Finnish Architecture i Helsingfors. Vill man se modellen till målningen kan man besöka Stadshuset i Sinäjoki i södra Österbotten. Hela Sinäjokis stadskärna planlades av Aalto och det resulterade i ett antal byggnader och arkitektoniska lösningar.

V-dala nationshus i Uppsala är dock bara en av två byggnader i Sverige ritat av arkitekten.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus