10 juni, 2021

9JUN.21

Av JanneHbom

Trojan Shield är begreppet för dagen. En i det närmaste sanslöst begåvad historia om hur FBI och flera polisorganisationer gör gemensam chock mot kriminella över hela jorden. Allt efter att samma FBI lyckats prångla ut ANOM en app för krypterade meddelande – samtidigt som man själva kunde följa konversationerna i realtid. Briljant. Verkligen. Jag tror min själ att självaste Odysseus hade applåderat tilltaget och inte minst hommagen.

Pollen borde vara värt guld. Då skulle vi alla sitta på en förmögenhet. Jag vet inte, men jag tycker att det är mer pollen i år än någonsin. Eller så är jag bara mer känslig än någonsin. Mördarsniglar och mygg är det gott om i varje fall. I många år har vi varit förskonade från den förra men nu får man kryssa fram till brevlådan och soptunna här i Linnefors för att att inte sladda på arslet.

Soptunna? Tänk för bara några år sedan snackade vi plural där. Vi hade två tunnor för att inte skapa ett sopberg här hemma under de två veckor som förflöt mellan tömningarna. I dag har vi en och den är oftast bara halvfull när sopgubben kommer.

Förresten det heter inte sopgubbe. Som för övrigt kan vara en kvinna. När jag var grabb – då hette det sopgubbe – hade vi sopgubbe, en riktigt profil där jag bodde – Sop-Johan kallades han. jag vill minnas att han egentligen hette Lars Johansson. Snäll som få nykter, inte fullt så när han drack. Morsan min som jobbade på socialen gillade han dock alltid. Och som morsans grabb fick man en släng av den sleven också. Jag tror han på något sätt var en av de där hjältarna som fanns runt en när man var barn. Stor och mystiskt och framförallt snäll. Ibland undrar jag hur mycket de där profilerna som fanns runt i samhället, i lokalsamhället, påverkat vem man själv blivit. Svårt att veta. Det är väl så att allt påverkar. Alla intryck, allt man varit med om, alla man mött.

En gång träffade jag en polis på en bar på en ö i Italien. Han gjorde intryck. Gillade honom starkt. Hans framtoning och inte minst hans lugn och vänlighet. Jag tror han jobbade med att utreda maffiarelaterad och brottslighet. Jag hoppas han är en av alla de poliser som i dagarna rullats in sittandes i den trojanska hästens mage för att kliva ut mitt bland maffiosos och säga: Got You! Eller snarare på italienska – typ ”Ti ho portato li!”. Så ska sopor hanteras!