16 juni, 2021

16JUNI.21

Av JanneHbom

Per Jensen, den empatiske etologiprofessorn på LiU, prisas för sitt arbete med Populärvetenskapliga veckan. En vecka där vanliga skolans elever får möta forskarvärlden. Snyggt. Viktigt. Grattis! Per är dessutom en berättare av rang. Vi hade med honom på Bokens Dag för några år sedan och han tog publiken på stora teatern med storm. Kön till hans bokbord ringlade lång länge efteråt. Han måste blir en gäst till Boksoffans podd – när vi rullar igång den igen.

Läser att hanfiskar förvandlas till honfiskar då medicinrester sipprar ut i vattendragen på grund av otillräcklig rening i kommunala reningsverk. Hemskt. Men ännu hemskare är ju vår ständigt ökande konsumtion av läkemedel. Att han blir hon är ju något att också reflektera över. Det svagare könet heter det ju. Förmodligen är det just tvärtom.

Lundell – sommarturné 2022. Ljuset i tunneln. Utan Bark, kanske. Det finns gott om tid att försonas. Janne behöver ju egentligen bara sluta måla.

På nätterna drömmer jag just nu om hur en ombyggd glassbil kör runt med samma genomträngande musik ur de externa högtalarna men utan glass. Bilen är istället en veritabel ”hjulkalender” där det bakom varje lucka finns spännande barn- och ungdomslitteratur. Kvarterets alla ungar och ungdomar kastar paddor och konsoller all världens väg, rullar upp mörkläggningsgardinerna och rusar ut i ljuset, i solen, för att möta upp bilen och ta del av veckans alla erbjudanden. Mammor och pappor och mammor och mammor och pappor och pappor har fullt upp med att hänga med de allra yngsta när de också tultandes eller rent av krypandes stormar fram mot kunskapens källa på hjul. Och runt om den ombyggda glassbilen uppstår nya möten och nya vänskaper, både mellan vuxna och barn. Då och då under turerna hörs: ”Vi bor ju grannar sedan några år men vi har väl aldrig riktigt hälsat…” och så är det igång. Det där inledande samtalet som leder till bekantskap, kunskap och kanske rent av vänskap.

Förmodligen har vi en hel del att lära av de som är riktigt bra på det där med samtal och framförallt kommunikation. Hönsen, hundarna och inte minst, oavsett kön, fiskarna. Det där är sånt som man borde prata och lära sig mer om av Per Jensen, nästa gång vi ses.