1 november, 2021

30OKT.21

Av JanneHbom

Läste att man ska använda 3D-skrivare för att skapa kroppsdelar. Plasthjärta blir kanske det nya hjärtat av sten.

Att skulptera kroppsdelar. Jag minns när minstingen här hemma verkligen var minst. Då en fullständigt briljant kirurg tog en bit ben från hennes skuldra och skulpterade av benbiten ett nytt hörselben. Operationen tog nio timmar. Det var maxtiden. Mer narkos än så skulle hon inte klara av. Doktorn som hette Bengt stod alltså i nio timmar och opererade, dessutom genom ett mikroskop. Då och då matades han med en kaka och fick sippa dricka genom ett sugrör.

Nio timmar! I mikroskop! Vilken hjälte.

Men minstingen var också en hjälte av stora mått. Nio timmars narkos sätter sina spår och efter uppvaknandet var illamåendet monstruöst Hon kräktes och kräktes och kräktes. Men operationen blev en framgång. Lite hörsel kom även till det örat. Hurra för doktor Bengt! ropade vi och sjöng i bilen varje gång som vi träffat doktorn efter den gången.

På tal om plast. En helt underbar låt av mästaren har plast i temat. Bibbis visa, som för övrigt Lundell gjort en hyfsad cover av, handlar om saknad och ett armbands ringa värde – men samtidigt ovärderliga värde. De första textraderna:

”Jag har ett armband som är ditt, det är av plast och det är vitt. Nu tänkte jag bra fråga dig, ska jag behålla det eller ej?”

Tänk, det som för vissa är helt värdelöst är för andra kanske det mest värdefulla de har. Fint så. Och som sagt, något att tänka på.