14 april, 2014

Vi är den sista generationen

Av JanneHbom

ballongenflyger_600

[LINNEFORS 2014-04-14] Vi är den sista generationen. Efter oss, inget. Det är oss allt hänger på. Det är med andra ord nu eller aldrig som gäller. Vi måste inte bara lösa hela klimatfrågan en gång för alla. Vi måste också se till att tillgängligheten överallt blir 100 procent, att alla har bredband och att ingen dör i trafiken, i varje fall inte här i Sverige. Dessutom att alla tåg stannar överallt, går fortare och håller tiden. Att bilar kan köras på vatten och att det inte ska behövas några bilar. Vi är den sista generationen. Efter oss, inget. Eller?

När man följer dagens debatt inom ett antal områden kan man lätt få känslan av att det är vår generation som måste lösa ALLA problem, annars tar allt slut. Det kan möjligen fungera som ett retoriskt knep för att initialt väcka intresse för en specifik fråga men är givetvis inte sant. Allt tar inte slut efter oss om vi inte tagit oss an alla utmaningar och lyckats lösa dessa. Hur gärna än vissa debattörer och agitatorer nästan verkar hoppas på det. Sanningen är snarare tvärt om att vår generation förmodligen kommer bara vara en i raden av generationer som sett på sig själva som den viktigaste generationen hittills.

De flesta av dagens olösta problem och utmaningar kommer istället att lösas av kommande generationer. Och då inte för att vår generation utifrån någon cyniskt tankesätt tänker att ”det där får kommande generationer lösa”, utan för att kommande generationer helt enkelt kommer att besitta både den kunskap och teknologi som krävs för lösningen.

Och det är inget konstigt med det. Så har det alltid varit. Plogen, Gutenbergs tryckpress, Ångmaskinen och Penicillinet är exempel på uppfinningar och upptäckter som kommande generationer stått för och som löst problem som tidigare generationer brottats med.

Men när vår generation gång på gång ropar och ibland skriker att vi, just vi, måste lösa det och det och det, annars…

Då finns risken att det istället till slut bara låter som vargen kommer. Ni vet den varg som aldrig egentligen kommer. Det leder i förlängningen till att vi slutar lyssna av ren självbevarelsedrift. Det finns helt enkelt en övre gräns för hur mycket skuldbeläggande som en hel generation orkar bära.

Vi är inte den sista generationen. Efter oss kommer de kommande generationerna. De är de viktigaste generationerna, för de kommer att ha både kunskap och teknologi som vi idag bara kan drömma om. Tills dess har vår generation säkert löst ytterligare några problem, men långt ifrån alla. Det borde vi kunna leva med.

blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen Det här var blogginlägg 45 av 100.