23 maj, 2014

Världens sämsta design

Av JanneHbom

back_600

[LINNEFORS 2014-05-23] Jag avskyr den. Men faktiskt inte för att den är röd. Den hade kunnat var gul, eller grön eller rent av blå, jag hade ändå avskytt den. Jag ogillar den skarpt. Inte för att den är speciellt tung eller ful. För mer tung än vad den behöver vara är den inte och visst, den är inte snygg men det har egentligen ingen betydelse. Jag tycker verkligen kolossalt illa om den. Absolut inte för att den råkar vara av plast och att den bara har ett begränsat användningsområde. Nej, anledningen till att jag i det närmaste känner avsmak för den och att den upprör mina känslor är dess design.

Vem designade dagens röda drickaback? Jag behöver bara bära den några meter innan bärhandtagen ätit sig in i händer och fingrar. Hur tänkte designern? Eller rättare sagt; Tänkte designern?

Jag ser framför mig hur de satt där de stor produktutvecklarna, plastsnillena och designikonerna på brainstormningen och stormade:

”Röd ska den vara, för då syns den!” <Applåder>
”Vi inreder den med 20 fasta fack så den inte kan användas till något annat!” <Applåder>
”Vi gör den inte kvadratisk, för de 20 fasta facken omöjliggör den ju ändå som LP-ställ!” <Rungande Applåder>
”Vi gör den stapelbar” <Inga applåder – de var ju redan den gamla modellen>

Till slut var alla idéer uttömda och framlagda och den klokaste av dem alla, självaste utvecklingsöverstekuckun rundade av stormen med något som förmodligen egentligen mera var ämnat som ett konstaterande än en fråga:
”Om nu igen har något mer att tillägga så har vi vänt ut och in på allt för att ha tillräckligt på fötterna för att gå till handling och sätta….”

Då, i ena hörnet av rummet harklade sig en fräknig civilingenjörsstudent från Kungliga Tekniska Högskolan lite försynt, men tillräckligt för att överstekuckun skulle tappa tråden och spänna blicken i studenten som mer eller mindre på nåder fått deltaga när de stora elefanterna dansar.

”Nå?” frustade kuckun.
”Ska man inte kunna bära backen?” stammade studenten fram.
”Bära?” sa kuckun och skrattade, varvid alla andra i rummet, utom studenten också började skratta.
”Av allt dumma frågor jag hört i mina dagar tillhör nog er topp 10. Bära? Kandidaten ska ha klart för sig att backen är inget man ska bära omkring på. Backen ska användas för förvaring. Har kandidaten sovit under hela mötet? Nåväl, nu vet han vad som gäller så nu kan kandidaten somna om igen. Vi andra tar lunch.”

Överstekuckun reste sig upp. Åt lunch och startade sedan produktion av den mest obärbara drickaback som någonsin konstruerats på vår jord.

Blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen Det här var blogginlägg 84 av 100.