17 mars, 2014

Varannan bilens?

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-17] (17 av 100) Från och med idag får Parisbilisterna bara köra bil i sin huvudstad varannan dag. Om det blir ojämn eller jämn dag avgörs av registreringsskyltens slutsiffra. Jämn siffra jämna datum, ojämn siffra ojämna datum. Detta görs för att förbättra luften i staden. Men frågan är vilka långsiktiga miljöeffekterna förbudet kommer att få.  

Inför OS i Peking 2008 införde de kinesiska myndigheterna samma restriktioner för biltrafiken. Det resulterade helt enkelt att de som hade råd köpte en bil till. En med jämn slutsiffra i registreringsnumret och en med ojämn siffra. Och de var många som hade råd. År 2004 fanns det drygt 2 miljoner registrerade bilar i den kinesiska huvudstaden. Idag närmare sig antalet 6 miljoner. Under mitt senaste besök i staden var det direkt smärtsamt att andas. Luften har nog aldrig varit sämre.

De stora vinnarna just nu är nog de parisiska bilhandlarna som kommer att gå en lysande säljvår till mötes. Varför man nu överhuvudtaget skulle vilja köra bil i en stad som är gjord för att upplevas promenerande.

blogg100
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen