1 januari, 2015

Vad har du nu lovat?

Av JanneHbom

start_loften

Sluta röka? Börja träna? Äta nyttigare? Bli gladare? Ingen annan afton förknippas så hårt med löften som Nyårsaftonen. Nu ska vi minsann ta tag i både det ena och det andra. Allt ifrån att en gång för alla få ordning på kroppen till att börja pricka av de allra mest fjärra punkterna på livets Bucket List.

Det sägs till exempel att just januari är rena rama högsäsongen för landets alla gym- och gympainrättningar. I horder vallfärdar vi dit för att uppfylla våra löften. Löser medlemsbevis och betalar terminsavgifter. Och varje år upprepar sig verkligheten. Trängseln under januari månad ersätts i februari av avfolkade träningslokaler där uhh- och åhh-stönen ekar mellan väggarna från den lilla tappra skara som fortfarande håller sina löften en stund till.

Men varför alla dessa löften som när de bryts i förlängningen bara skapar mer ångest istället för att utgöra den där kick-starten till det nya.

Svaret är enkelt, att lova sig själv att göra något åt en situation som man ogillar eller vill förbättra är det samma som att sätta upp mål. Och att ha ett mål skapar för de allra flesta människor en mening. Och det fina med mål är att antigen når man dem eller rent av överträffar dem eller, vilket händer allt som oftast, når man dem inte.

Når man målen då är det dags att fira och skapa nya mål. Om man inte når dem då är det dags att omgruppera och definiera nya löften för att uppnå nya mål. Konstigare än så är det inte. Att prova och att inte lyckas är egentligen bara ett bevis på att man försökt och försöker. Att då klä sig i sot och aska och ägna tiden åt att odla självömkan och ångest leder ingen vart. Använd istället den tiden till att konstatera att du försökte, kom en bit, men nådde inte ända fram. Vad gör du nu? Det är alltid du som äger dina strategier och dina mål och kan därför fatta beslut om dem. Krävs det nya strategier för nå målen eller behöver du omformulera målen eller bryta ner dem till mindre delmål? Du bestämmer.

Det är först när du utger löften som sedan följs av ultimativa villkor eller krav som det här med löften blir problematiskt. Istället för att det skapa morötter för förändring innebär villkor och krav att rotfrukten byts ut mot den klassiska piskan och Jante och Ågren kommer att rannsaka dig varje gång du misslyckas. Fokus flyttas från att uppnå framtida mål till att plåga dig själv med icke uppnådda mål.

Fortsätt alltså att ge löften men häng inte på de ultimativa villkoren eller kraven. Det kommer i varje fall inte jag göra. Det lovar jag. Vi ses väl på gymmet? 🙂