11 maj, 2018

Utan kompass i Guatemala

Av JanneHbom

”Ta hem er ambassadör!” kräver Guatemalas utrikesminister Sandra Jovel. Detta efter att Sveriges ambassadör Anders Kompass sägs ha sagt att hela det guatemalanska samhället är korrupt.

Anders Kompass är ny på posten och han är väl mest känd som whistleblower när han larmade om FN-soldaters misstänkta sexövergrepp på barn i Afrika. Den gången blev han avstängd från sin tjänst inom FN och den här gången får han kanske resa hem. Det kostar på att vara sanningssägare.

För inget snack om saken, Guatemala är ett korrupt land. Ett land dessutom med en våldsam historia. Under inbördeskriget som slutade 1996 efter att pågått i 36 år dödades över 200.000 människor. De flesta som mördades var fattiga mayaindianer som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. I Guatemala lever idag många i djup fattigdom.

På många sätt är Guatemala ett land utan hopp och väg framåt. Man verkar var helt utan rättslig och moral kompass. Snart kanske dessutom utan Anders Kompass.