4 oktober, 2015

Stenålderskylskåp och automatvapen

Av JanneHbom

mammutgevar

Söndag morgon. Det som göms i snö kommer upp i tö. En av alla geniala textrader från Robert Brobergs diktarpenna. I James Bristles åker har man nu hittat en hel mammut som grävdes ner för så där en tiotusen år sedan. Forskarna tror att våra förfäder nyttjade tekniken med att gräva ner hela djuret som en dåtidens kylskåpsförvaring. Vitvarorna har sannerligen utvecklats sedan dess. Hel mammut förresten? Hela mammuten låg där i kylen förutom benen. Förmodligen ställde jägarna till med lite firande efter en lyckad jakt. Grillfest, och det är väl klart att man då bjuder på ben då. Undrar förresten hur många stenåldersjägare man måste vara för att fälla en mammut? Tio, tjugo, trettio eller ännu fler?

I USA räcker det med att vara en enda människa för att gå in på en skola och skjuta ihjäl tio människor och skada ännu fler. Bara knalla runt från klassrum till klassrum och mörda. Bara en ensam man med hela sitt hem fyllt av vapen. Nu vässar hela den amerikanska vapenlobbyn sina argument för att ännu en gång skyndsamt komma till försvar för alla amerikaners rätt att bära vapen. Det starkaste argumentet blir väl som vanligt – Vapen dödar inte. Det är det människor som gör. Är benägen att hålla med den lysande komikern Eddie Izzards ironiska kommentar till detta: ”Men vapen hjälper till va?”. Trots att president Obama höjde rösten alldeles särdeles extra den här gången kommer tyvärr inget att hända. Och rent statistiskt kommer en ny dödsskjutning att ske inom en månad.

Uppfinnare av mammutkylskåp eller automatvapenkramare? Stenåldern känns på något sätt mer upplyst än våra egen. Och alla vill vi väl gå på grillfest?

Det som göms i snö kommer upp i tö … allting lever upp vill aldrig dö. Plötsligt saknar jag Robert Broberg och hans förnuft fyllt av liv alldeles lite extra. Fling, Fling!