folketspark_1000x450

Engelska kyrkan flyttades från Norra Bantorget till Diplomatstaden. Hultsfredsfestivalen från Hultsfred till Sigtuna. Folkets Park i Linköping flyttade över gatan. Nu flyttar Boxholmsparken till Ekliden i Västra Harg.

Ja, inte hela Boxholmsparken men lejonparten av parkens programinnehåll. Under sju säsonger har Anders Hylén blåst liv i parken och skapat en snackis och ett välbesökt resmål under måndagskvällarna.

Folk har kommit från alla håll för att umgås. En del har bara behövt gå över gatan, andra har åkt i dryga timmen, ja kanske ibland till och med timmar till denna träffpunkt. Korven har varit mer än välsmakande och för den med motorintresse har det alltid funnits ögongodis att vila ögonen på. Uppträdanden och framträdanden har avlöst varandra. Men framför allt har man mötts, träffats och umgåtts.

Sju goda år för Boxholms Folkets Park blev det. Sju goda år för Boxholm. Man kan heller inte nog understryka hur kultursatsningar som denna bidrar till en orts attraktivitet. Det är dessutom den ständigt närvarande frågan för kommunpolitiker och kommunala tjänstemän runt om i landets 290 kommuner. ”Hur sätter man den egna orten, den egna kommunen, på kartan?”

Kanske så här, svarade Anders Hylén och gjorde verklighet av sin idé. ”And the rest is history” som man brukar säga – och det visar i det samma att det är personer, inte organisationer, som gör skillnad. Det kan produceras hyllmetrar med utvecklingsplaner och strategier, inriktningsdokument och målformuleringar men de är inte värda ens papperet de är skrivna på om inte någon ställer sig upp och säger ”Jag tar täten, jag provar, jag fixar det här”.  Allt för ofta glömmer vi bort det. Det finns på många håll en alldeles för stark tillbedjan till NånAnnanismen. Att någon annan ska klara skivan. Istället borde vi oftare tänka ”Det här kan väl jag göra”. Det är då spännande saker börjar hända.

Jag applåderar och tackar Anders och gänget runt honom för deras insats för Boxholm och lyckönskar Västra Hargs IF som i och med det nya samarbetet kommer sätta Mjölby kommun, Västra Harg och inte minst Ekliden på kartan – jag bjuder på en slogan också ”Mjölby – mer än potatis. Vi har måndagskvällarna på Ekliden också.” 🙂

___

Fotografiet från Folkets Park från krafttaget.com