1 april, 2014

Se ljuset och
vårda rätten att göra fel

Av JanneHbom

stolar_600

[LINNEFORS 2014-04-01] (32 av 100) Att sitta på läktaren är inte för dig. Du har bestämt dig. Du vill istället vara med i matchen. Du vill vara med på plan och du vill spela i det kreativa laget. Du vågar.

Det är nu det hårda arbetet börjar med att skapa möjligheter av det som Vadvardetvisa-folket ser som omöjligt. Att se lösningar där folket på läktaren bara ser problem. Ett arbete fyllt av glädje och oändliga möjligheter. Genom att du har bestämt dig har du redan tagit det första viktiga steget i det arbetet. I den här och några kommande texter ska jag ge några av mina bästa tips på hur du kan göra skillnad.

Sträva alltid efter att se det ljusa i tillvaron. Ett dricksglas med vatten – är det halvtomt eller halvfullt. Du väljer! Det beskriver samma sak men skickar två helt olika signaler till din omgivning. Det är alldeles för lätt att vi mäter misslyckanden istället för framgång.

När jag gick i skolan hade vi något som hette rättstavning. Jag förmodar att vi hade för att lära oss att stava alla orden rätt. När vi fick tillbaka dessa skrivningar så hade läraren med kraftig rödpenna markerat antalet fel. Hur många fel jag och mina klasskamrater hade gjort, inte hur många rätt. Rättstavning blev istället felstavning. Vilka signaler skickade det till oss elever? Fel var inte bra och skulle straffas med röda markeringar i boken. Sedan skulle varje elev genomföra sin egen Golgata-vandring hem till mor och far och visa upp sina fel och få dessa kvitterade så att fröken eller magister fick dokumentation på att nederlaget var avrapporterat. Varför är det så farligt att göra fel?

I vissa organisationer och vissa företagskulturer är det värsta som kan hända – att man gör fel. Hur kreativa tror ni att de organisationerna är? Inte speciellt. Rädslan för att göra fel skapar i dessa organisationer passiva, i vissa fall rent av apatiska kulturer som lägger lejonparten av sin tid på att se till så att inget blir fel. Det är inte så att jag säger att man ska göra fel, men om man inte ger varandra rätten till att göra fel kan det vara helt förödande.  Hur ska vi då lära oss något om det dessutom är så att det är på felen vi lär oss. Jag har under hela mitt företagande accepterat att jag och mina medarbetare ibland gör fel – och alltid sett till att vi lärt oss något av det och kanske inte minst viktigt att vi inte gör om samma fel igen.

Alltså till att börja med – Se ljuset och vårda rätten att göra fel.

Nästa text och tips i serien har jag kallat ”Bli en motkraft”. Den dyker snart upp här.

#blogg100
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad. Här kan du läsa mer om utmaningen