21 april, 2015

Reklam, tack

Av JanneHbom

reklamuppslaget_1000x450

Måndag är den stora reklamdagen. I varje fall här i min låda. En rejäl laddning erbjudanden ligger där insvepta och väntar på att jag ska konsumera.

Postverket som numera bryter kraftigt på danska har skapat någon form av industriellt tänk runt distributionen av oadresserad direktreklam. I en enda bunt kommer lejonparten av veckans erbjudanden till mig, som en platt, tjock bratwurst där till och med själva korvpappret är  reklam. En 4-sidig A4 med den numera inspirerande titeln Uppslaget med tillägget – till din fördel. Helt klart mer klädsamt än det tidigare namnet – Svepet.

Vad innehåller då denna direkta reklam? Denna vecka gjorde jag ett allt igenom vetenskapligt nedslag i högen av säljande trycksaker. Här följer några snabbfakta:

Total vikt på hela paketet: 724 gram
Antal: 17 st

Följande fördelning mellan branscher.
bansch_dr_783x397

Att dagligvaruhandeln dominerar i Uppslaget är inte alls konstigt. Mat och tillbehör utgör för de flesta hushåll den största utgiftsposten när boendet och resandet är betalt. De matdrakar som vill åt mina pengar, rankade efter reklamvikt, är följande:

  1. Coop 86 gram (2 avsändare)
  2. CityGross 81 gram (1 avsändare)
  3. ICA 66 gram (3 avsändare)
  4. Lidl 59 gram (1 avsändare)
  5. Netto 57 gram (1 avsändare)
  6. Willys 34 gram (1 avsändare)

Om man ska försöka att hitta något gemensamt tema i veckans reklamskörd torde det bygga på våren, solen och kanske värmen. Nu ska vi utomhus. Och när vi väl befinner oss där på balkongen eller altanen då ska vi dra igång årets största folkrörelse. Vi ska GRILLA! Grilla, grilla och grilla. Om detta är alla avsändare rörande ense. Allt från det du kan lägga på grillen till själva grillen och alla andra tillbehör fladdrar förbi på sidorna nästan överallt. Till och med Björn Borg som numera vill måla hela världen för oss genom Coloramas försorg ropar att det till och med våras för trädäcket. Och det är klart, till helgen, som dessutom för många är lönehelg kommer det att grillas. Och då hoppas de allihop att du och jag ska välja just dem. Enklare än så är nog inte veckans budskap.

Gott nog. Dessutom, jag gillar reklam. I varje fall reklam som jag själv kan välja om och när jag ska konsumera. Teve-reklamen däremot är ett mer komplext fenomen. Den kastar sig i ansiktet på mig när jag minst vill ta del av den. Brevlådelevererad reklam fungerar däremot. Dock har jag själv alltid valt bort måndagar och torsdagar, som är de stora ”reklamsvepens” dagar, för de DR-kampanjer som jag själv hjälpt olika kunder med. Det kostar några ören extra per försändelse men då minskar också risken att just ditt reklambudskap försvinner i mängden.

Fungerar det då? Svaret får du väl i din låda varje vecka. Drakar som till exempel ICA och Coop skulle aldrig lägga dessa pengar om det inte gav resultat. Här pratar vi om organisationer som mäter in på minsta kromosom om hur vi som konsumenter beter oss. Det som faktiskt förvånat mig under åren är att det är så få ”lokala” affärsidkare som använder sig av detta beprövade och många gånger prisvärda sättet att nå nya och gamla kunder.

Som sagt, jag gillar reklam. På min låda kommer det aldrig att stå ”Reklam, nej tack”. Dessutom blir jag inte påverkad av reklamen. Jag jobbar ju mångt och mycket med det.
Vad jag ska göra i helgen? Tja, det verkar ju bli väder för att grilla.