8 april, 2023

PÅSKAFTON.23

Av JanneHbom

Så här i väntan på uppståndelsen och att ICA ska sänka sina matpriser får man väl försöka hitta på något annat. Och jag vet ju inte om jag egentligen väntar på honom. Men jag känner många som gör det. Och samtidigt är det väl egentligen bara siffran ett som skiljer en troende från en ateist.

Ponera att det finns 999 olika gudar att tro på, eller rent av fler. Men väldigt få eller rent av ingen tror på mer än en gud åt gången. Det betyder ju att samma troende inte tror att det finns 998 andra gudar. Då blir ju skillnaden bra en mellan en ateist som tror på noll av 999 och en troende som tror på en av 999. Och 1 är ju inte mycket.

Nästa trosfråga är ju om man kan tro på att ICA tänker sänka priserna. Smart att de i varje fall valde att vänta in Påsken – årets största mathelg innan de gör slag i saken. Dessutom är ju höjda matpriser ingens fel. Det är det ständiga mantrat från branschen. Och skulle det vara någons fel, men det är det ju inte, men säg att det skulle vara någons fel – då är denne någon givetvis någon annan.

Men handen på hjärtat, vi äter ju ändå alldeles för mycket och rör oss dessutom osedvanligt lite. Hade vi levt på medeltiden hade vår utpräglade passivitet kanske rent av diagnostiserats som avliden, eller åtminstone döende. En levande varelse skulle egentligen inte kunna var så passiv, skulle man anse. Och vips, låg vi nedgrävda…

Nä, vi får rycka upp oss och försöka leta efter inspirationskällor för både mathushållning och motion. Och som så många gånger tidigare kan vi vända oss mot fåglarnas värld för att få inspiration och vinna kunskap.

Den här gången är det myrspoven som kommer flygande till undsättning. En liten vadarfågel på kanske 40 centimeter som utan problem flyger sträckan Alaska – Nya Zeeland nonstop. Den landar inte en enda gång. Den lever dessutom huvudsakligen av små kräftdjur, lite maskar och en och annan småfisk så man kan torde kunna anta att den flyger hela sträckan på mer eller mindre fastande mage. I oktober 2022 sattes för övrigt ett nytt världsrekord av en myrspov med en nonstopflygning från Alaska till Tasmanien, en sträcka på dryga 13.500 kilometrar (det är lika långt som en bilresa från San Francisco till New York tillbaka samma väg igen till San Fran för att sedan köra tillbaka till New York igen, då skulle du dessutom ha ca hundra mil kvar). Det tog 11 dagar, utan en enda dags vila. Inte ens den sjunde dagen vilade den lilla spoven. Förmodligen ateist, eller i varje fall sekulariserad den med.

Nu, påtår!