9 maj, 2020

Never give in

Av JanneHbom

Lördag morgon. Ännu en natt med frost. Vinterkyliga nätter fortfarande. En kråkkvartett fick min uppmärksamhet redan arla morgonstund. Kråkan i sin gråa väst är numera rödlistad så det är bara att glädjas över att man får njuta kråksången. Fick jag välja hade jag istället valt bofinkens coola ”Ja ja ja ja ja ja kommer från Jönköping, ja”.

De sista metrarnas tidningsbud heter idag Luna och har fyra ben och en avundsvärd aptit på både mat och livet.

I dagens DN skriver Lena Andersson ner Sjöwall-Wahlöö. I samma tidning refereras till en essä publicerad i The Paris Review of Books där författaren Wendy Lesser menar att Maj och Pers romanbygge på många sätt är jämförbart med ett Balzac-, Zola- eller Dickensprojekt. Olika tycker olika. Själv var de tio roman(erna) om ett brott en stor läsupplevelse för mig som grabb och bidrog nog starkt till ett fortsatt läsande och för den delen skrivande.

På tal om läsande – idag skulle Richard Adams fyllt 100 år. Författaren till Den långa flykten om man nu ska prata om läsupplevelser. Jag formligen älskade den boken och gillade skarpt författarskapet. Pesthundarna, Shardik och Flickan i gungan är alla mer än läsvärda.

Adams är dessutom en bra pepp för alla författare in spe – ”Den långa flykten” blev refuserad av tretton olika förlag innan den till slut gavs ut. Den sålde då på rekordtid över en miljon exemplar. ”Watership Down”, som den heter i original, är idag en modern klassiker och har vunnit flera prestigefyllda litteraturpriser.

“Never give in. Never give in. Never, never, never, never—in nothing, great or small, large or petty—never give in, except to convictions of honour and good sense. Never yield to force. Never yield to the apparently overwhelming might of the enemy.” För att citera Churchill.

Nu hör jag lövsångarens sång “Vi som hade det så bra, å så blev det så här” låter den. Lite mer i moll alltså men oerhört vanlig.

Dag att stryka skjortan och klä om till busschaffis för några timmar bakom ratten. Never give in! Håll ut! Håll avstånd!